Wim 65 jaar

Za'atarWim en Alexandra hebben genoten van jullie aanwezigheid op Wim’s 65ste verjaardag! Veel dank daarvoor.

Jullie kregen een zakje met heerlijke Arabische kruiden mee, za’atar genaamd. Op deze pagina is er meer informatie te vinden over za’atar en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is za’atar?

Za’atar is zowel de naam voor wilde tijm als voor een kruidenmengsel. Za’atar met zijn lange groene blaadjes groeit alleen in het Midden-Oosten, en dan vooral in Israel/Palestina en Libanon. De smaak lijkt meer op oregano en majoraan dan op die van onze tijm. Het mengsel za’atar bevat naast het kruid zelf ook nog gemalen sumak (rode besjes met een kruidige, zure smaak) en geroosterd sesamzaad, en soms wat specerijen. Vooral in Libanon en Syrie wordt za’atar regelmatig gebruikt, ook bij het ontbijt. In Nederland is za’atar onder andere te koop op de Oosterse markt in Beverwijk. Hieronder twee recepten waarin za’atar gebruikt wordt, ter inspiratie. Zelf ook iets lekkers bedacht? Deel het dan hieronder met ons. Eet smakelijk!

 

Salade Chankliche

Chankliche is een Libanese verse kaas, die gemengd wordt met een kruidenmengsel en na het drogen verder rijpt. In dit recept wordt een eigen chankliche gemaakt, die aardig in de buurt komt van de echte chankliche.

Benodigdheden voor 2-3 personen:

  • 100 g fetakaas
  • 100 g zachte verse geitenkaas
  • 2 el za’atar
  • olijfolie
  • 1/2 el chilivlokken
  • 1/2 ui
  • 1 el azijn
  • zout en peper
  • 1 1 /2 tomaat in stukjes
  • 1/4 bosje verse peterselie
  • zwarte olijven, ontpit en liefst die rimpelige
  1. Verkruimel de feta.
  2. Roer de geitenkaas en feta los met de za’atar, olijfolie en chilivlokken tot een dikke, rulle pasta.
  3. Snijd de ui in halve, dunne ringen en meng ze met azijn en een snufje zout.
  4. Snijd (of knip) de peterselie fijn.
  5. Verdeel de ‘chankliche’ over 2-3 bordjes en verdeel de ringen ui, tomatenstukjes, peterselie en olijven erover.
  6. Serveer met bv Libanees brood of Turks brood.

Za’atar met olijfolie

Meng za’atar naar smaak met olijfolie. In Palestina is dit een vast onderdeel van het ontbijt, lekker dippen met vers brood. Dat mag uiteraard ook bij de borrel!

 

Heerlijk met verse pitabroodjes,  daarvoor heb je nodig:

  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 1/2 dl lauwwarm water
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  1. Zeef het bloem boven een ruime kom.
  2. Voeg de gist, water en zout toe.
  3. Kneed enkele minuten tot je een glad en elastisch deeg hebt.
  4. Dek de kom af en laat het een uur rijzen.
  5. Kneed het deeg nogmaals door en vorm kleine balletjes van het deeg.
  6. Druk ze plat tot ongeveer ½ cm dik.
  7. Leg ze op een ingevette bakplaat en laat ze nog even narijzen (15 min).
  8. Beprenkel ze lichtjes met water.
  9. 10 minuten in de oven op 240 graden. Ze mogen niet bruin worden.
Nogmaals: eet smakelijk!

 

(onder meer inspiratie uit de geweldige Arabia kookboeken van Merijn Tol en Nadia Zerouali. Zie ook hun blog www.arabiacafe.nl.)