De hadj is een van de vijf pilaren binnen de islam, een verplichting waaraan elke moslim -indien mogelijk- dient te voldoen. Het gaat om het maken van de pelgrimstocht naar Mekka, Saudi-Arabië. Voor niet-moslims is dit no-go area (want niet-moslims zijn niet toegestaan in het gebied rondom Mekka), dus om hier iets over te weten te komen, moet je het hebben van foto’s en verhalen.
Het British Museum kiest een andere invalshoek: een boeiende tentoonstelling over dit onderwerp: ‘Hajj- journey to the heart of Islam’. Afgelopen weekend bezocht ik deze tentoonstelling die je werkelijk 2 uur lang opslokt.
Naast een algemeen beeld over de hadj, de verschillende onderdelen tijdens de hadj en de enorme aantallen moslims die jaarlijks deelnemen (inmiddels 2 miljoen) toonde de tentoonstelling ook veel andere zaken. Eén van de oudste handgeschreven korans, nog zonder de welbekende puntjes die onderdeel uit maken van het Arabisch schrift. Door het ontbreken van de puntjes kan een letter op verschillende manieren geïnterpreteerd worden: een n, y, b, t en th zijn zo door elkaar gehaald.
Ook verschillende routes vanuit de gehele wereld naar Mekka worden uitgelicht. Van een levensgevaarlijke reis van vele maanden (veelal te voet) in het verleden, is de reis nu een stuk comfortabeler, veiliger en sneller geworden, met de hedendaagse vervoersmiddelen.
Ruimte was er ook voor verschillende kunstwerken die op Mekka geïnspireerd zijn, zoals het werk ‘Magnetism‘ van de Saudische kunstenaar Ahmed Matar. Hij verbeeldt de aantrekkingskracht van de Ka’ba door middel van een magnetisch werk, briljant in zijn eenvoud. Verder het werk ‘Road to Mecca‘ van AbdulNasser Gharem, gemaakt van heel veel stempels.
Meer lezen:
- Op de website van het British Museum zijn Hajj Stories te vinden waar Britse moslims hun hadj-ervaring delen.
- Imax film: Journey to Mecca (trailer)
- Het Greenbox Museum in Amsterdam heeft meer hedendaagse Saudische kunst, ook van de genoemde kunstenaars.
Was je toch net op tijd nog in Londen!
niet geheel toevallig, zullen we maar zeggen. Het was echt de moeite waard.