Thema’s

Thema’s waarover ik graag spreek zijn: communicatie, (zakelijke) gedragspatronen, hospitality, cultuur, cultural awareness, vrouwen en emancipatie en het gematigde gezicht van de Arabische wereld.

Zakelijke gedragscode en communicatie

De zakelijke gedragscode in de Arabische wereld is totaal anders dan wat we in Nederland gewend zijn. De omgang met tijd, de sterke relatiegerichtheid en het taalgebruik zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Een goede voorbereiding is het halve werk. In mijn trainingen geef ik veel handvatten om ook zakelijk goed beslagen ten ijs te komen.

Hospitality

Arabieren staan bekend om hun gastvrijheid. Wat kunnen we van hun visie op gastvrijheid leren? Wat zijn de wortels van gastvrijheid en de hedendaagse vertaling daarvan? Wat verwacht Arabieren op bezoek in Nederland en hoe kan je zo zorgen dat je je Arabische gast nog veel beter tegemoet treedt? Mijn ruime ervaring op dit terrein vertaal ik in trainingen waarin je -naast beter begrip- ook direct leert de praktische vertaalslag te maken.

Landenspecifieke informatie

Politiek, economie, cultuur, recente ontwikkelingen. ls uw organisatie activiteiten in de Arabische wereld aan het ontwikkelen, dan treed ik graag op als vraagbaak. Ook een training over een specifiek land kan ik verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan de Syrische vluchtelingen die naar Nederland komen. Wie zijn deze mensen eigenlijk en uit wat voor land komen zij? Hoe kijken ze naar Nederland?

Cultural Awareness

Begrip en gevoel voor culturele verschillen is essentieel als je regelmatig omgaat met mensen uit andere culturen. Waar de ene cultuur meer gericht is op het individu, is in de andere cultuur het collectieve belang het belangrijkste. Waar je in de ene cultuur tussen de regels door moet lezen, wordt in de andere cultuur alles gezegd. Cultural awareness staat los van een specifieke cultuur, maar het leert je om open naar dingen te kijken en de verschillen te kennen. Daardoor kan je je makkelijker bewegen in internationale context.

Sterke vrouwen in de Arabische wereld

Het beeld in het westen over de positie van vrouwen in de Arabische wereld is vaak treurig. We kennen allemaal de ellendige verhalen. De regio kent ook veel sterke vrouwen, die ieder voor zich en soms ook samen fantastische dingen neerzetten. Ze dragen op die manier bij aan de emancipatie van vrouwen. Juist deze vrouwen breng ik graag over het voetlicht. Van de vrijgevochten Libanese dichteres Joumana Haddad tot de dames van de talkshow Kalam Nawaem, van de Jordaanse koningin Rania tot de Bahreinse mensenrechtenactiviste Esra’a El Shafei. Laat u verrassen door de positie en invloed van deze vrouwen. Ik zet deze dames in de spotlight op mijn blog of tijdens een lezing of lezingencyclus. Door middel van verhalen en filmpjes krijgen deze sterke vrouwen een gezicht.

Een andere kijk op de Arabische wereld

Het nieuws wordt beheerst door beelden en geluiden over IS, de verslechterde positie van vrouwen in Egypte en de conservatieve geestelijkheid in enkele landen in de Arabische wereld. Het gematigde gezicht toont zich via deze kanalen niet. Dat is een groot gemist, want juist die andere kant van de Arabische wereld is heel interessant. Denk aan ontwikkelingen op het gebied van sport, economie, cultuur en kunst. En ook aan de vele vrouwen in de regio die zich -met succes- inzetten voor een betere positie. Deze lezing geeft echt een andere kijk op een deel van de wereld dat zeer in beweging is: de Arabische wereld.

Cultuur van de Arabische wereld

De Arabische wereld heeft een rijke en brede cultuur. Van de rijkdom uit de oudheid (bijvoorbeeld Luxor, Baalbek, Petra en Palmyra) tot hedendaagse kunstenaars die door middel van hun schilderijen, tekeningen, foto’s nieuwe beelden creëren. Van muziek, zoals grand old lady Umm Kalthum tot hippe Nancy Ajram en Arab Idol Mohammad Assaf, tot de rijke keukens met al haar smaken en belangrijke sociale functie. Ik kan over deze onderwerpen voordrachten verzorgen. Ook verzorg ik voor groepen workshops Marokkaans koken.