Arabische culturele hoofdsteden…Manama in 2012

Bahrain WTCZoals we in Europa de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’ kennen, kent de Arabische wereld de ‘Arabische culturele hoofdstad’. In 2012 is dat Manama, de hoofdstad van golfstaat Bahrein. Eerder waren onder andere Caïro, Beirut, Algiers en Muscat culturele hoofdsteden.In 2011 was Sirte de Arabische culturele hoofdstad, de thuisbasis van dictator Khaddafi en een plek waar hevig gevochten is. Ik vraag me af in hoeverre Sirte aan het ‘vieren’ van deze titel is toegekomen.

Het Koninkrijk Bahrein is een eilandstaat (33 eilanden totaal) met de grootte van de Noordoostpolder. Het ligt ingeklemd tussen Saudi-Arabië en Qatar. Er is een brugverbinding naar Saudi-Arabië. Het is een goed ontwikkeld land, met een belangrijke positie in de olierijke regio. In 1971 werd het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

De Arabische lente heeft ook Bahrein bereikt: in Manama wordt sinds februari 2011 regelmatig betoogd door de shi’itische meerderheid die meer rechten en democratie eisen. Het land wordt geregeerd door het koningshuis en een soennitische elite, terwijl het merendeel van de bevolking zich niet gehoord voelt. Terwijl de onlusten en protesten in Bahrein doorgaan en mensenrechtenschendingen regelmatig plaatsvinden, gaat ook het dagelijks leven verder. Zo ook de viering van Manama als culturele hoofdstad.

Als je naar de website kijkt, zou je bijna denken dat er niets aan de hand is in Bahrein. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals:

  • een fototentoonstelling met werk van Libanese fotograaf Mourkazel;
  • een tentoonstelling van 3D animaties van de Bahreinse kunstenaar Khalid Muharraqi;
  • verschillende mode bijeenkomsten, van Razan al Azzouni en Rabih Kayrouz.

En nog veel meer, kijk maar eens op de festivalwebsite.

De culturele hoofdstad wordt door de Arabische liga gekozen en het is bedoeld om de Arabische cultuur te promoten. Meer lezen.

Zie ook:

Speak Your Mind

*