Magida el-Roumi: muziek en poëzie

Majida El RoumiGastpost door Leonie

In een eerdere post schreef Dafne over de Libanese zangeres Fairuz. Hoewel ik Fairuz erg bewonder, heb ik persoonlijk een andere favoriet:  Magida el-Roumi. Ze werd in 1956 geboren in Libanon; haar vader is de bekende zanger Halim el-Roumi. In 1972 won ze een talentenjacht op televisie en begon haar muziekcarrière.

Magida el-Roumi wordt bewonderd om haar mooie stem en was een van de eerste artiesten die Westerse klassieke muziek combineerde met Arabische klassieke muziek. Veel van haar liedjes hebben iets bijzonders. Na veel hits in Libanon, was Kalimat (Woorden) haar eerste grote hit in de hele Arabische wereld. Het nummer is een gedicht van Nizar Qabbani dat op muziek is gezet . Het is een meeslepend liedje door de cadans van de tekst in combinatie met de melodie.In het Arabisch is het gedicht erg mooi, maar ook de vertaling is heerlijk romantisch:  … Hij laat me woorden horen die niet klinken als woorden… hij neemt me mee naar een balkon van rozen en vertelt me dat ik waardevol ben, als duizend sterren…

Een ander bijzonder nummer van Magida el-Roumi is haar ode aan Beiroet:  Ya Bayrut. De Syrische dichter Nizar Qabbani schreef ook de tekst voor dit nummer. Het is een echt liefdesliedje en gaat over de schade die de stad is toegebracht in de burgeroorlog. Magida zingt over de jaloersmakende schoonheid en pracht van Beiroet, maar ook over  het onrecht dat de stad is aangedaan: “…we gaven je een dolk, in plaats van rozen… we hebben je pijn gedaan…”   En natuurlijk gaat het liedje ook over de hoop dat de stad weer in zijn oude glorie zal herstellen.

Voor wie even geen Arabische muziek wil horen: Magida el-Roumi heeft een prachtige versie van Jacques Brel’s Ne Me Quitte Pas opgenomen. En mocht je Magida el-Roumi op je bruiloft willen horen:  ze schreef een tekst op de Huwelijksmars van Mendelssohn.

Meer weten over Magida el-Roumi

Zie ook:

Comments

  1. En toch zingt Ron Brandsteder altijd mee in mijn hoofd bij de huwelijksmars. Toch jammer!
    Leuk een bericht van Leonie.

    Groet Babette

Speak Your Mind

*