Te gast bij FunX radio over de Arabische wereld

Logo FunXOp dinsdag 2 juli 2013 was ik studiogast in de ochtendshow van FunX radio. Met plezier een uur gesproken met presentator Fernando Halman over de ontwikkelingen in Egypte. 2 Dagen na de start van protesten in Egypte die uiteindelijk tot de val van democratisch gekozen president Morsi zouden leiden. Maar ook over sterke vrouwen in de Arabische wereld en over muziek. Kortom: my cup of tea. Onderstaand stuk verscheen die dag op de website van FunX.

Dafne toont de positieve Arabische wereld

Arabist Dafne van Baarle vindt dat er te weinig aandacht is in de media voor de positieve kant van de Arabische wereld. Ze vertelde vanochtend in Start dat ze met lezingen en haar blog aan probeert te tonen dat er genoeg positieve verhalen te vertellen zijn.

Eenzijdig beeld
Dafne studeerde Arabisch, liep stage in Cairo, werkte in Marokko en Egypte en in haar vrije tijd reisde ze af naar landen als Algerije, Oman, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze raakte op jonge leeftijd gefascineerd door de Arabische cultuur, maar de laatste jaren voelt ze pas de drang om haar kennis te gebruiken en om de kijk op de Arabische cultuur te veranderen. “Er is zo’n eenzijdig beeld” zei ze vanochtend in Start.

Eeuwige clichés
Dafne wil zich niet dood staren op de eeuwige clichés van onderdrukte vrouwen, moslimfundamentalisten en dictators. “Ik probeer dingen uit te leggen, dat is wat ik belangrijk vind. Zo geef ik ook lezingen over sterke vrouwen in de Arabische wereld, want er zijn er veel dames die goede dingen doen op het gebied van emancipatie. Ik vind het leuk om die dames uit te lichten. Ik wil de onderdrukking niet opzij zetten, maar ik vind het juist goed om de andere kant te laten zien.”Wil jij meer weten over Dafne en zelf ook kennis opdoen over de Arabische wereld? Check dan haar website.

Egypte
Natuurlijk vroeg Fernando ook naar Dafne’s kijk op de demonstraties in Egypte en de situatie met president Morsi. Het leger gaf hem gisteren 48 uur de tijd om tegemoet te komen aan de roep om zijn aftreden van de miljoenen demonstranten die de laatste dagen de straat op zijn gegaan. “Ik denk dat het wel goed is dat er ingegrepen wordt. Het is natuurlijk wel zo dat het leger vorige keer, toen Morsi uiteindelijk gekozen werd, heel veel tijd heeft zitten treuzelen om weg te gaan en dat moet niet weer gebeuren. Maar op dit moment is er zo’n impasse dat er wel wat moet gebeuren. En het volk is duidelijk heel blij met de support van het leger.” Aldus Dafne.

Op de FunX website is ook een stukje van de uitzending te beluisteren, via het oorspronkelijke bericht.

Zie ook:

Speak Your Mind

*