YSL’s liefde voor Marrakech

Jardin Majorelle MarrakechYves Saint Laurent was verknocht aan Marokko. De Franse modeontwerper (1936-2008) bracht veel tijd door in Marokko: om te werken, vrienden te ontmoeten en inspiratie op te doen. In 1980 kocht hij samen met zijn levenspartner Pierre Bergé de vervallen Jardin Marjorelle in Marrakech. Deze –van oorsprong prachtige- tuin was opgezet door de Franse schilder Jacques Majorelle in 1924, en raakte na diens overlijden in verval. Yves Saint Laurent raakte er verliefd op en kocht de tuin en naastgelegen villa. De villa werd de uitvalsbasis van Saint Laurent en zijn partner in Marokko, de tuin werd in oude glorie herstelt en is inmiddels een populaire trekpleister voor toeristen die Marrakech bezoeken.

Kortgeleden was ik in Marrakech en zag ik zelf hoezeer zijn werk beïnvloed is door Marokko.  Een prachtige tentoonstelling in het kleine museum (overigens in fel indigoblauw geschilderd: bleu majorelle genaamd) van Jardin Majorelle, toonde veel originele jurken van de hand van de ontwerper die duidelijk door Marokko waren beïnvloed: kaftanachtige jurken, pofbroeken en de bijbehorende kleurkeuze. Een genot om naar te kijken.

Na een prachtige week in Marrakech liep ik thuis per toeval tegen de film ‘Yves Saint Laurent; L’amour fou’ aan. Vanuit het perspectief van Pierre Berge wordt een prachtig maar ook treurig beeld geschetst van de briljante, maar o zo verlegen ontwerper die al op zijn 21ste aan het hoofd van een groot modehuis (Christian Dior) stond. Samen met zijn partner bouwde hij vervolgens het modehuis YSL op. Hoewel ik me nooit eerder ‘verdiept’ had in YSL, vond ik deze plotselinge nadere kennismaking super…..

Nog een paar fijne links:
Jardin Majorelle
Trailer van Yves Saint Laurent : L’Amour Fou

Trailer: Yves Saint Laurent – L’Amour Fou

Zie ook:

Comments

  1. Babette says

    Jaaaa, daar zijn wij ook geweest. Heerlijke plek en supermooi dat blauw.

Speak Your Mind

*