Ali Ferzat tekent kritisch over Syrië

Ali Ferzat- Khaddafi en AssadAli Ferzat (1951) is een bekende Syrische politieke cartoonist. Hij is altijd heel kritisch geweest over het regime en de huidige ontwikkelingen in zijn land zijn een bron van inspiratie. Hiernaast een recente cartoon waarin de Syrische leider Assad een lift vraagt van de vluchtende Libische (inmiddels vermoorde) leider Ghaddafi.  Op deze pagina van Creative Syria staat een slideshow met verschillende cartoons van Ferzat. De cartoon ‘Women’ toont een vrouw en een man waarbij haar ogen en mond sleutelgaten zijn en de man heeft de sleutelbos. Brilliant in zijn eenvoud, kijk zelf!

De cartoons van Ferzat betreffen lokale issues, maar de visuele kracht maakt ze universeel. Dat was de overweging van het Prins Clause fonds om hem in 2002 de Prince Clause Award toe te kennen. In 2011 won hij -samen met 4 anderen- de Sakharov mensenrechtenprijs van het Europees Parlement.

In augustus 2011 werd Ferzat onder duistere omstandigheden mishandeld waarbij zijn handen werden gebroken. Deze aanval werd van alle kanten zwaar veroordeeld en wordt gezien als een zware aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Vier maanden na dato is hij nog aan het herstellen. Dit zegt hij over de mishandeling en over zijn werk: “Cartooning is my destiny. I think this is a gift from God. And this is a human message that I have to convey.” And besides, he added, “Freedom is more powerful than any weapon.”

  • Op zijn eigen (Arabisch-talige) website zijn veel cartoons te zien.
  • Zijn Facebook pagina.
  • Op Wikipedia is nog meer informatie te vinden over Ferzat.
  • Creative Syria is hoe dan ook een site om eens rond te neuzen. Het bevat een rijkdom aan prachtige beelden van Syrië, toen en nu.

 

Zie ook:

Comments

  1. Zeer rake cartoons. Ook bijvoorbeeld nummer 10, waarbij ‘war’ met de lift gaat, en ‘peace’ met de trap. Veelzeggend. Verschrikkelijk de mishandeling van deze man. Ik zag er iets over op tv. Het toont maar weer eens aan hoe bang de machthebbers zijn. Mooie blog. Deze man verdient alle aandacht!

Speak Your Mind

*