Communicatie is ook in de Arabische wereld de sleutel

Maar ja, die communicatie werkt wel anders dan Nederlanders gemiddeld gewend zijn. Nederlanders staan bekend om hun directe manier van communiceren, waarin alles gezegd kan worden. ‘We’ staan niet voor niks als bot en recht voor zijn raap bekend. Arabieren zijn gastvrij en welbespraakt. In communicatie met Arabieren gaat het ook vaak om wat er juist niet gezegd wordt. En moet je dus meer tussen de regels doorlezen. Ook een ‘Nee’ wordt niet snel uitgesproken, maar moet je aan voelen: bijvoorbeeld omdat er niet meer op terug wordt gekomen.

In de Arabische wereld is het opbouwen (en onderhouden!) van een goede relatie heel belangrijk en dat legt de basis voor een goede en vaak langdurige samenwerking. Die relatie wordt opgebouwd door interesse te tonen in elkaar en te praten over koetjes en kalfjes. Zakelijk betekent dat niet te snel tot zaken over willen gaan. Alles heeft zijn juiste tijd en ook dat moet je leren aanvoelen.

En uiteraard speelt ook non-verbale communicatie een belangrijke rol: kleding, houding, gebaren. Dit en meer licht ik toe tijdens trainingen over de (zaken)cultuur in de regio. Meer weten? Neem contact op!

Zie ook:

Speak Your Mind

*