Dilem: krachtige cartoons uit Algerije

Dilem 070312Dagelijks wordt Algerije getrakteerd op de cartoons van Dilem (Ali Dilem, Algerije, 1967). Ze worden gepubliceerd in de Franstalige krant Liberté, een krant in handen van Cevital, het grootste private bedrijf in Algerije. De geschreven pers in Algerije is relatief vrij en dat merk je ook aan deze cartoons. De verschillende kranten vertegenwoordigen verschillende (machts)belangen in het land. Liberté kun je linken aan privaat ondernemerschap, maar ook aan de oostelijke streek Kabilië.

Ondanks die relatieve vrijheid van de pers wordt Dilem regelmatig bedreigd en in 2006 werd hij een jaar gevangen gezet voor zijn cartoons van president Bouteflika. Hij gaat echter moedig door met zijn cartoons.

Precies een jaar na de tsunami en kernramp in Japan verscheen deze cartoon, de tragedie in Homs, Syrië wordt aan de orde gesteld in deze cartoon, en -zoals naast deze post- de aangescherpte halalcontrole in Frankrijk. Natuurlijk worden ook lokale issues aan de kaak gesteld. Zoals deze cartoon waarin bekritiseerd wordt dat de nieuwe grote moskee van Algiers een miljard euro kost, terwijl er geen ziekenhuizen worden gebouwd (‘bidden dan maar dat je niet ziek wordt’). Heel knap hoe hij in één krachtig beeld met een korte -franstalige- tekst ingaat op de actualiteit. Rechts op de homepage van Liberté tref je de dagelijkse cartoons van Dilem aan. Enjoy!

 

 

Zie ook:

Comments

  1. Weer een land waar een cartoonist zijn veiligheid in de waagschaal stelt voor hogerliggende doelen. Petje af. Mooi die cartoon waarin kritiek wordt gegeven op de bouw van de moskee. Ook in islamitische landen kijkt men kritisch naar de eigen religie, dat zouden we ons in NL wel eens wat meer mogen beseffen. Goeie post!

Speak Your Mind

*