Karen Armstrong pleit voor compassie

Charter for CompassionAfgelopen vrijdag mocht ik deelnemen aan een masterclass van de Universiteit Utrecht. Britse denker Karen Armstrong was de spreker. Karen Armstrong kende ik met name van haar boek ‘A history of God’, een knap geschreven boek over de 3 monotheistische religies. Als voormalig non heeft zij veel geschreven en gesproken over religie.

Sinds een jaar of vijf zet zij zich in voor een belangrijke, spirituele benadering van de wereld. Samen met een snel groeiende groep aanhangers, doet zij een krachtige oproep tot compassie. Haar ‘Charter voor Compassion‘  roept op tot de wereldwijde verbreiding van De Gulden Regel: Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Deze gouden regel overstijgt elke religie, want uiteindelijk wil toch niemand dat hemzelf kwaad wordt gedaan?

Haar oproep tot compassie deed ze voor het eerst bij TED.com. Hier kan je haar oproep tot compassie op TED.com bekijken. Daarna ging het snel en kreeg de beweging steeds meer aanhangers. Er zijn inmiddels verschillende Cities of Compassion (inclusief Groningen en Leiden) en er is ook een Nederlandse tak.

Als we de Gulden Regel in ere herstellen, waar zou de wereld dan over een aantal jaren staan?

  • een land valt zijn buurland niet meer binnen, want dat zou ze zelf omgekeerd ook niet op haar eigen grondgebied toestaan.
  • geen diefstal meer, want je wilt zelf toch ook niet bestolen worden?
  • geen pesterijen meer op werk of school.

Geweldige ideeën, maar Karen Armstrong is zich ook bewust dat het nu zaak is om dit uit ‘La La Land’ te halen (zoals ze zelf zo mooi zegt) en concreet te maken. Daar wordt aan gewerkt met verschillende initiatieven. De Facebook pagina van Charter voor Compassion is een goede plek om dit te volgen.

Ik ben onder de indruk van haar inzet en haar toewijding om dit idee op de kaart te zetten. Ze spreekt met veel passie over het onderwerp en daarmee is ze een geweldige ambassadeur van dit idee.

I’am in en heb ook de Facebook pagina geliked. Doe je mee?

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*