Khaled zet De Doelen op zijn kop

KhaledTwee weken achter elkaar grote Arabische sterren op een Nederlands podium, wauw!! Ik was in mijn element. Na de Syrische Assala in het Concertgebouw (lees ook mijn post daarover) stond op zaterdag 12 mei Khaled in de Doelen. De hele zaal feestte mee op ‘Aicha’ en ‘Didi’, onder begeleiding van het Metropole Orkest. Deze opname van Aicha geeft een aardige indruk van het concert en geniet ook van dit hele kleine stukje ‘Didi‘.

Heerlijk om mee te deinen op deze fijne muziek. Zoals een vriendin zei: ‘Voer mij maar af naar de Sahara!’  Jammer alleen dat het geluid de eerste helft niet geweldig was afgesteld, waardoor Khaled niet overal bovenuit kwam. De tweede helft was het geluid wel helemaal goed. Een feest om naar te kijken was ook de dirigent: Jules Buckley. Wat een swingende kerel, hij wist het publiek geweldig op te zwepen, toch niet het eerste waaraan ik denk bij een dirigent. Support act Douzi was trouwens ook hartstikke leuk. Dit is een van de nummers die hij liet horen.

Over Khaled en de muziek is natuurlijk nog meer te vertellen…

Vroeger heette hij Cheb Khaled, de jonge Khaled, maar Cheb haalde hij een aantal jaren geleden al van zijn naam af. Nu is hij 52, dus ook niet meer zo’n Cheb. Zijn bijnaam is ‘King of Rai’ en die naam doet hij eer aan! Rai is de muziekstroom die ontstond in Oran, aan de Algerijnse kust, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Wortels vindt deze muziekstroom in de muziekcultuur van de bedoeïnen. Later ook veel invloeden van chansons, flamenco en fado. In rai muziek komt de zanger (of zangeres!) uit voor wat hij/zij vindt: rai betekent zoiets als ‘volgens mij’.

De Algerijnse zanger woont sinds de jaren tachtig in Frankrijk. De onrust in Algerije en het verbod op rai muziek, maakte het onmogelijk om daar te blijven, vandaar de oversteek. Khaled is enorm populair en bij het grote publiek vooral bekend om zijn wereldwijde hit ‘ Aicha’ .

Ben je ook geweest? Deel je ervaring hieronder!

Zie ook:

Comments

  1. Leonie says

    Ben niet geweest, maar had het super gaaf gevonden denk ik. De filmpjes zijn leuk! En was vergeten dat het zulke lekkere muziek is. M’n cd maar weer eens uit de kast halen!

  2. In Amsterdam was het ook feest! De geluidsproblemen waren overigens dezelfde, maar aan de sfeer deed dat gelukkig niets af. Haha, ja de dirigent, die kon echt niet stil blijven staan bij zoveel swing. Leuk!

Speak Your Mind

*