Mensenrechtenactiviste Esra’a Al Shafei weet hoe ze internet in kan zetten voor social change

Mideast YouthDe Bahrainse vrouw Esra’a Al Shafei (1985) zag op jonge leeftijd hoe slecht migrantarbeiders behandeld werden in haar geboorteland. Dit had grote invloed op haar en zij begon zich al op jonge leeftijd in te zetten voor mensenrechten en social change. Zij ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een krachtige mensenrechtenactiviste in de Arabische wereld, waarbij zij de mogelijkheden van internet benut. Het is interessant om eens wat te lezen (of te bekijken, er zijn veel strips te zien die een issue bespreken) op een van onderstaande websites. Het geeft een beeld van de gevoeligheid van bepaalde zaken en kan ook een idee geven hoe mensen er mee om gaan. Kortom: wat leeft er in de Arabische regio?

  • Zij begon haar activiteiten met www.mideastyouth.com waar ze een platform biedt om controversiële onderwerpen openlijk te bespreken- wat veelvuldig wordt gedaan. Bijvoorbeeld een post over seksuele intimidatie in Egypte waaruit blijkt dat er steeds meer aandacht komt voor dit onderwerp, maar dat er nog een lange weg te gaan is. Het feit dat er een ‘markt’ is voor een Harassmap van Caïro, zegt wel genoeg.
  • Ze ontwikkelde afgeleide websites zoals kurdishrights.org en bahairights.org waar gestreden wordt voor de rechten van deze minderheidsgroepen.
  • Op de recent gelanceerde website ahwaa.org (‘passies’) wordt een podium geboden om issues op het gebied van homosexualiteit te bespreken, openlijk maar wel in een veilige omgeving.
  • Haar nieuwste project is Making of A Century, een iPad app over 20ste eeuwse revolotionaire bewegingen. Onder het mom: ken je geschiedenis.
  • Mideast Tunes biedt een platform aan nieuwe artiesten in het Midden-Oosten. Muziekstijlen, artiesten en fragmenten en met als doel ‘Music for Social Change’.

Esra’a is fellow bij TED.com, lees hier een interview met haar. Een dame die ik graag wil blijven volgen. Ik ben benieuwd wat jij vindt van haar activiteiten. Laat het me weten!

Zie ook:

Speak Your Mind

*