Prachtige tentoonstelling over de bedevaart naar Mekka

muurprojectie Mekka tentoonstellingIn Leiden is de prachtige tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka. De reis van de pelgrim’ te zien. In het Rijksmuseum Volkenkunde kunnen tot 9 maart 2014 meer dan 250 schitterende voorwerpen, hedendaagse kunst, foto’s en nog veel meer bekeken worden over een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van een moslim. Ook omvat de tentoonstelling persoonlijke verhalen van moslims die in Nederland wonen.

De tentoonstelling geeft een goed beeld van het belang van de Hadj (‘bedevaart’) voor moslims. De rituelen komen uitgebreid aan bod.
Mekka is voor niet-moslims niet toegankelijk, en mede daarom is deze tentoonstelling zo interessant. Ook voor moslims is de tentoonstelling interessant, want zij herkennen zich -hopelijk- in veel dingen en de tentoonstelling biedt ook nieuwe invalshoeken. Zoals bijvoorbeeld hedendaagse interpretaties als het werk ‘Magnetism’ van kunstenaar Ahmed Matar (Saudi-Arabië).

Deze tentoonstelling is in samenwerking met het British museum tot stand gekomen. In 2012 was de tentoonstelling daar te zien en ik bezocht daarom Londen. Lees hier mijn post over ‘Mekka’ in Londen. Mooi dus om te kunnen vergelijken. Direct viel mij op dat er in de Nederlandse tentoonstelling veel ruimte is voor Nederlandse verhalen en voorwerpen. Bijvoorbeeld de foto van Nederlandse ossen die als levende have aan bord mee gingen van de pelgrimschepen van Nederlands-Indië naar de Saudische havenstad Djedda (foto onder). Onderweg werden deze geslacht, als aanvulling op het menu van o.a. rijst, eendeneieren en beschuit.

Ossen aan boord van pelgrimschipDe tentoonstelling was op beide plaatsen indrukwekkend, maar die in Leiden vind ik levendiger. Veel beelden, ook bewegend. Met name de zaal waar over de gehele muur (alle kanten) opnames te zien zijn van de lopende pelgrims, draagt hieraan bij (foto boven). Ook de muur met een diversiteit aan cijfers is leuk gedaan. Nu weet ik dat pelgrims gemiddeld 109 euro aan souvenirs aanschaffen. Veel souvenirs zijn ook te bewonderen. En dat het maken van de pelgrimstocht vanuit Nederland tussen de 3.500 en 4.800 euro kost.

Kortom: zeer de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Verlangen naar Mekka. De reis van de pelgrim, tot 9 maart 2014 in Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.

 

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*