Saudi Jeans- Saudi-Arabië verhelderd

Vlag Saudi-Arabië

Saudi-Arabië is zo’n land waar veel mensen in het westen weinig van weten. Maar wat is er wel bekend?

  • het is een olierijk land en dus steenrijk
  • de bakermat van de islam ligt er: Mekka en Medina
  • vrouwen mogen er niet autorijden. De laatste tijd bereiken ons berichten over vrouwen die in opstand komen tegen dit verbod (yes!). Manal al Sharif  is de bekendste activiste, zij plaatste een video op YouTube waarin ze achter het stuur zit. Ze werd hiervoor gevangen gezet en weer vrijgelaten, maar ze heeft de strijd niet opgegeven, en met haar andere vrouwen.
  • kort geleden hoorden we dat vrouwen nu eindelijk ook stemrecht krijgen (dubbel yes!).

Er is echter nog veel dat we niet weten van dit land. Een paar voorbeelden:

  • hoewel er kapitalen binnenkomen uit olie-inkomsten, leven veel mensen in betrekkelijke armoede. De rijkdom is niet goed verdeeld.
  • het land drijft op expats, waardoor de voertaal op straat veelal Engels is. Heel veel Saudi’s hebben bovendien in de VS of Engeland gestudeerd.
  • er ligt een prachtige opgraving, Madain Saleh, ook wel klein Petra genoemd, naar de prachtige stad Petra in Jordanië. Madain Saleh werd in de 1e eeuw na Christus gesticht als stop op de karavaanroutes voor de handel in wierook. Prachtige uit rots gehakte gebouwen, middenin de woestijn.
  • er komt bijzondere moderne kunst vandaan, getuige de collectie van het Greenbox Museum in Amsterdam. Nog een weetje: dit is het enige museum van Saudische moderne kunst en het is in Nederland gevestigd!
  • hoewel we het beeld hebben dat weinig vrouwen werken, is dit aan het veranderen. Vrouwen zijn alleen niet altijd openlijk de baas of aanwezig in bijvoorbeeld hun winkel. Dat betekent echter niet dat ze niet aan de touwtjes trekken. In lingeriewinkels werken tegenwoordig vrouwen, want de dames werden niet zo blij van de mannen die hun hielpen.

De jonge Ahmed Al Omran heeft een boeiende blog (Saudi Jeans, in het Engels!) waar hij inzicht geeft in de dingen die in Saudi-Arabië spelen. Hij is kritsch, analytisch en helder. Echt een aanrader als je een breder beeld van dit enorme land wilt krijgen.

Heb jij nog een voorbeeld van onbekende zaken over Saudi-Arabië? Laat het me weten!

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*