Saudische moderne kunst…in Nederland

Greenbox MuseumDat had ik nooit verwacht, Saudische moderne kunst in Nederland. In Amsterdam is een klein, maar heel fijn museum gevestigd waar kunst van een aantal hedendaags Saudische kunstenaars wordt getoond. De collectie is opgebouwd door Aarnout Helb die met verve aan mij vertelde over de achtergrond, de betekenis en zijn relatie met de kunstenaars.

Foto’s van Maha Malluh die middels een x-ray pijnpunten in de Saudische samenleving bloot leggen, een foto van Abdulnasser Gharem-behorende bij een videoperformance- van een verwoeste brug waarop honderden keren Al- Siraat (de weg) staat geschreven, over het pad van het leven en het maken van keuzes, of de diverse kunstwerken van arts Ahmed Matter, die vaak combinaties zijn van de medische, feitelijke, wereld en de religieuze realiteit in Saudi-Arabië. Stuk voor stuk kritische kunstwerken die een heel ander licht werpen op dit land.

Nog nooit eerder had ik Saudische moderne kunst mogen aanschouwen en ik heb er eigenlijk ook nooit eerder over nagedacht, maar dit bezoek heeft mijn interesse gewekt! Het Greenbox Museum -om de hoek van het Leidseplein- is zeker een bezoek waard, al was het alleen maar om eens met een andere bril naar deze -voor de meeste Nederlanders- zeer onbekende samenleving te kijken.

Zie ook:

Speak Your Mind

*