Saudische studenten leren ondernemend Nederland kennen

Foto ACE Erik Boer KSA groep 2015- kleinVan 12 tot 18 augustus 2015 bracht een groep Saudische studenten een bezoek aan Nederland. Opzet was ze kennis te laten maken met het Nederlandse innovatie- en ondernemerschapsklimaat. Het idee voor deze inspiratiereizen ontstond bij mij tijdens een eerder bezoek aan Dubai.

In de Golf bestaan diverse initiatieven gericht op het stimuleren van ondernemerschap. Denk aan het kunnen krijgen van leningen en de mogelijkheid deel te nemen aan cursussen op het gebied van ondernemerschap. Als ik kijk naar mijn eigen pad als ondernemer, is inspiratie voor mij heel belangrijk geweest. Hoe doen anderen het, waar komen hun ideeën vandaan? Nederland heeft veel te bieden op dit vlak, dus waarom die kennis en het netwerk niet delen? In handelsroute.nl vond ik een goede partner om het idee verder mee uit te denken.Foto Deltawerken KSA groep 2015- kleinVoor de Gulf Research Meeting 2014 in Cambridge werkte ik het idee uit in een paper. En inmiddels heeft de eerste reis dus daadwerkelijk plaatsgevonden, opgezet in nauwe samenwerking met handelsroute.nl en Turath Tours. Turath Tours zet de reizen in de markt in de Golfstaten onder hun eigen label.

Een indruk:

  • We bezochten onder meer Tesla Motors, Amsterdam Centre for Entrepreneurship, 3D Printed Canal House en het Greenbox Museum in Amsterdam. In Rotterdam bezochten we RDM Makerspace, de kubussen en de Markthal.
  • Naast bedrijven en ondernemers in Amsterdam en Rotterdam, bezochten we ook de Deltawerken. Juist het diverse programma gaf goed inzicht in ontwikkelingen in Nederland.
  • Een van de studentes gaf aan op voorhand gedacht te hebben dat er niks te leren zou zijn in Nederland. Naderhand bleek ze erg onder de indruk van de creativiteit en diversiteit.
  • Tijdens diverse diners hadden we jonge ondernemers te gast, o.a. van start up Kien en uit het Kairos netwerk. Juist die kleine setting leverde geanimeerde gesprekken op tussen de Nederlanders en Saudi’s.
  • Ik ben onder de indruk van de krachtige en innovatieve ideeën van deze jonge mensen (16 tot 18 jaar) en heb zelf ook weer veel geleerd over hun land en cultuur.

Foto Dafne en Asma KSA groep 2015- kleinVoor herhaling vatbaar volgens alle partijen, dus to be continued…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*