Social talk en handen schudden

handen schuddenAls je in een Arabisch land met iemand in gesprek komt, begin je met sociale woorden. Hoe is het met je? Je gezondheid? Je vraagt niet naar iemands vrouw, maar je kan wel in meer algemene termen informeren naar het thuisfront. Business is personal, dus ook in zakelijke contacten moet eerst een relatie opgebouwd worden.

Dat is wel even wennen voor Nederlanders die gewend zijn om direct ter zake te komen: dit heb ik te bieden, wil jij het hebben? Je product kan nog zo goed en mooi zijn, het begint toch echt met het opbouwen van een vertrouwenrelatie. Als je daar serieus in investeert, kan je ook echt heel ver komen en is dat wellicht de start van een jarenlange (zakelijke) relatie.

Handen schudden hoort er ook bij, in elk geval tussen mannen. Niet overal is het gangbaar als mannen en vrouwen elkaars hand schudden, zeker in de Golfstaten niet. In een land als Koeweit is het mij meerdere keren gebeurd dat de man die mij ontving mij geen hand aanbood. De achtergrond hiervan is dat het volgens bepaalde interpretaties van de islam tegen de goede zeden is als mannen en vrouwen elkaar aanraken in de openbare ruimte. Prima wat mij betreft want verder werd ik hartelijk ontvangen en uitgebreid te woord gestaan en doordat ik niet zelf mijn hand aanbood, werd ook niemand in verlegenheid gebracht.

Een beetje terughoudendheid en even rustig de kat uit de boom kijken, kan vervelend situaties voorkomen. Met deze houding heb ik me altijd heel plezierig in de Arabische wereld bewogen.

Zie ook:

Speak Your Mind

*