Tijdsperceptie in de Arabische wereld

arabic_clockDe betekenis van tijd is in de Arabische wereld wezenlijk anders dan in Nederland. In Nederland is tijd iets dat op raakt en het is veelal leidend. Om 11 uur start de vergadering en iedereen weet dat het tot 12.30 uur duurt. Het start meestal ook echt om 11 uur en als het te laat begint, voelt dat als verloren tijd.

Dan de Arabische wereld….tijd wordt daar gezien als een hulpmiddel en er wordt flexibel mee omgegaan.  Als je afspreekt om elkaar om 14 uur te treffen dan is die tijd niet zo keihard, maar is het duidelijk dat er wel de intentie is om elkaar die middag te treffen. Een half uur later starten is geen probleem, maar het zou ook best kunnen dat er iets tussenkomt en dat de afspraak verzet moet worden. Er wordt vanuit gegaan dat je tijdens het wachten nog wel iets anders te doen hebt: mailtjes beantwoorden, telefoontjes plegen, iets lezen.

Dat is voor Nederlanders die op de klok leven weleens lastig. Belangrijk in (zakelijke) contacten: geen irritatie laten blijken. En flexibel zijn, dat werkt altijd het beste. Want Arabieren zijn zelf ook flexibel en de meest nuttige afspraken komen vaak spontaan tot stand. Dit betekent dus ook dat het aantal afspraken dat je op een dag kunt plannen beperkt is. Denk aan een ochtend- en een middagafspraak. De overige tijd vult zich vanzelf…..

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over tijdsperceptie en afspraken. Dit licht ik toe tijdens trainingen over de (zaken)cultuur in de regio. Meer weten? Neem contact op!

Zie ook:

Comments

  1. Melissa Jonker says

    Heel herkenbaar, Dafne! Ik weet er alles van. Twee totaal andere werelden, waarvan het goed is kennis te hebben. Dat voorkomt misverstanden, zowel in zakelijke als privé contacten. Groetjes van Melissa

Speak Your Mind

*