Vrouwen in Saudi-Arabië mogen rijden

Vandaag- 24 juni 2018- is het zover, in Saudi-Arabië mogen vrouwen ook achter het stuur. Deze post gaat over het activisme en de culturele veranderingen die leidden tot deze historische dag. Want hoe kritisch de geluiden ook zijn over met name (het ontbreken van) gelijke rechten, deze dag wordt -zeker door Saudi’s- als historisch gezien.

De afgelopen tijd stonden de media vol met berichten van Saudische vrouwen die hun (lokale) rijbewijs kregen. Zoals een Facebookpost van een Saudische vriendin die trots haar rijbewijs laat zien. De meeste van deze vrouwen konden overigens al prima rijden, want zij haalden hun rijbewijs tijdens een studie in de Verenigde Staten of het Verenigde Koninkrijk. In hun eigen land mochten ze tot vandaag niet rijden, wat leidde tot veel irritaties over onvrijheid, hoge taxi- of chauffeurskosten en ongelijke rechten.

Activisme

Afgelopen dertig jaar is er gestreden voor het recht om te rijden. Al in 1990 reden 47 vrouwen in Riyad in protest tegen het rijverbod. In 2007 boden Wajeha Al-Huwaider en Fawzia al-Ujjouni een petitie met 1.100 handtekeningen aan (toenmalig) koning Abdullah. In de petitie werd verzocht om te mogen autorijden. Tevergeefs op dat moment.

In 2011 startte een groep vrouwen de Women2Drive campagne. Manal al- Sharif is hiervan de bekendste activiste. In deze Ted Talk vertelt ze haar verhaal. Het beeld dat blijft hangen is hoe zwaar ze het in eigen land kreeg na deze campagne. Op haar blog is te lezen hoe het de afgelopen jaren verder ging. Openlijk in opstand komen binnen deze conservatieve samenleving heeft zware en langdurige consequenties.

In 2014 sloot Loujain al-Hathloul zich aan bij de campagne. Zij stapte in buurland de Verenigde Arabische Emiraten in de auto (met haar Emirati rijbewijs) en reed naar de Saudische grens. Via Twitter kon men haar reis volgen, inclusief haar aanhouding bij de grens. Ze werd 73 dagen gevangen gezet.

Tenslotte nog een ander vorm van activisme in Saudi-Arabië. Komiek Hisham Fageeh maakte in 2013 een parodie op Bob Marley’s ‘No woman No cry’ . ‘No woman No drive’ ging viral op social media en werd het voorbeeld van steun van mannen voor deze zaak.

Sociale veranderingen

En dan ineens: Op 26 september 2017 kondigde koning Salman aan dat vrouwen vanaf 24 juni 2018 auto mogen rijden in Saudi-Arabië. Het leek een verrassing, maar algemeen wordt aangenomen dat Mohammed Bin Salman (MbS), de kroonprins -maar de facto de machtigste man van het land- hiervoor verantwoordelijk is. MbS heeft de afgelopen jaren beweging gebracht in de Saudische samenleving. Onder meer in de strijd tegen corruptie, uitspraken op het gebied van een gematigde Islam en zijn `Vision 2030.´ Deze blauwdruk voor een brede en geprivatiseerde economie heeft beweging gebracht in deze op olie-georiënteerde economie. Klaarblijkelijk was de tijd nu ook rijp voor vrouwen achter het stuur.

Overigens is dit proces van sociale veranderingen al sinds begin deze eeuw bezig. In 2005 introduceerde koning Abdullah het King Abdullah Scholarship Programme. Binnen dit beurzenprogramma volgden duizenden jonge Saudi’s universitair onderwijs in het buitenland. Kennis en nieuwe culturele inzichten brachten zij mee terug naar Saudi-Arabië. En hun eigen rijbewijs en rijervaring.

En zo belanden wij op 24 juni 2018. Een feestelijke dag voor alle vrouwen in Saudi-Arabië die nu ook mogen rijden en een geweldig resultaat voor allen die hiervoor gestreden hebben.

Mabrouk!

Zie ook:

Speak Your Mind

*