Wat vinden jongeren in de Arabische wereld?

Photo APVoor de jaarlijkse Arab Youth Survey 2015 werden 3.500 jonge mensen in de Arabische wereld gevraagd naar hun mening. Over democratie, over carrière, over mediagebruik en over het beste land om in te wonen. Er zijn grote regionale verschillen. De situatie in de Golf is dan ook niet te vergelijken met de situatie in bijvoorbeeld Syrie.

Een belangrijke vraag was: ‘What do you believe is the biggest obstacle facing the Middle East?’ Dat bleken IS, terrorisme en de hoge werkloosheid. 81 procent van de respondenten maken zich zorgen over werkloosheid. In de Golfstaten is er veel meer vertrouwen in de overheid om hier het hoofd aan te bieden (68 procent) dan elders in de Arabische wereld (33 procent). 39 procent overweegt binnen 5 jaar voor zichzelf te beginnen.

In 2013 vond 43 procent ‘Lack of democracy’ nog een groot probleem. In 2015 vindt 15 procent dat nog maar een probleem en gaat de aandacht uit naar andere uitdagingen. Het vertrouwen na de revoluties in 2011 lijkt ook verder weg te zijn. Vorig jaar vond 72 procent nog dat de Arabische wereld er beter aan toe was na de Arabische lente. In 2015 vindt nog maar 38 procent dat. En 39 procent denkt niet dat democratie in de Arabische wereld gaat werken. Ondanks dit pessimisme is 57 procent er nog altijd van overtuigd dat dingen in hun land  de goede kant op gaan. Daarvan nemen de Golfstaten een belangrijk deel op zich, met 81 procent vol vertrouwen. In de Levant (Syrie, Libanon, Jordanie) heeft maar 29 procent dat vertrouwen.

Als beste land om te wonen bleken de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) veruit favoriet, met 20 procent. Gevolgd door de VS (13 procent) en Duitsland (10 procent).

Televisie is nog steeds de favoriete bron voor nieuws (60 procent) gevolgd door online bronnen, familie en vrienden en sociale media.

Er is nog veel meer interessants te lezen in dit onderzoek. Onder andere over de Arabische taal, internationale relaties en of het uitmaakt waar een merk vandaan komt. Hier zijn de Top 10 findings van de Arab Youth Survey 2015 te vinden.

De respondenten kwamen uit 16 Arabische landen, waren 18 tot 24 jaar oud en er werden evenveel mannen als vrouwen bevraagd in de face-to-face gesprekken. Meer informatie over de opzet van dit onderzoek.

Zie ook:

Comments

  1. Interessante post! Ben benieuwd naar de analyse achter deze cijfers.

Speak Your Mind

*