Zanzibar’s Arabische link

Zanzibar DhowHet Afrikaanse eiland Zanzibar heeft een stevige link met de Arabische wereld. Zanzibar maakt nu deel uit van de republiek Tanzania, maar dat is eeuwenlang anders geweest. De specerijenrijkdom van het eiland trok de hele wereld, eerst de Portugezen en later de sultan van Oman (bijna 4.000 km overzees!). Kruidnagels, peper en nootmuskaat, Zanzibar heeft het allemaal te bieden en is daarom altijd een gewild gebied geweest. Zo maakte Zanzibar van de 17e tot en met de 19e eeuw deel uit van het Sultanaat van Oman. Het was toen ook een centrum van slavenhandel, een donkere pagina uit de geschiedenis.

Tegenwoordig is de Arabische invloed nog steeds onmiskenbaar aanwezig: architectuur, deuren met houtsnijwerk, dhows (zeilboten, zie foto hiernaast), namen, woorden, muziek en eten. Foto’s kijken.

In 1840 verhuisde toenmalige sultan Said zelfs de hoofdstad van het sultanaat van Muscat naar Zanzibar. Door daar fysiek aanwezig te zijn, versterkte de sultan zijn grip op het eiland, al was het toen nog maar van korte duur. Aan het eind van de 19e eeuw namen de Engelsen het stokje over en werd Zanzibar een Engels protectoraat.

Het boek ‘Memoires of an Arabian Princess’ uit 1886 is de eerste bekende biografie van een Arabische vrouw: Sayyida Salme, prinses van Zanzibar en Oman. Onder haar nieuwe naam, Emily Ruete, die zij aannam na haar huwelijk met een Duitser, tekende ze haar eigen verhaal op als opgroeiende prinses van Omaanse afkomst in Zanzibar. Het boek is nog steeds verkrijgbaar bij onder meer Amazon. Ik vond het een aardig boek om te lezen.

Meer lezen over Zanzibar.

Zie ook:

Comments

  1. Zanzibar: een interessante bestemming. Ik zou mijn koffer zo wel willen pakken!
    Gebieden waar verschillende culturen elkaar raken, vind ik altijd interessant.

    Ik bezocht ooit de Hunza in vallei in Pakistan. Een gebied voornamelijk bewoond door isma’ili’s, een vrijzinnige moslimstroming. Wat je daar niet verwacht zijn mensen met blond haar en blauwe ogen. Maar ze zijn er in grote getale. Hoe dit europees uitziende volk is ontstaan in deze afgelegen vallei, is tot op heden geloof ik niet verklaard. Wel heel bijzonder!

  2. Vrienden van ons gaan in februari naar Zanzibar. Ik zal ze d elink doorsturen 🙂

Speak Your Mind

*