Zelfs in een draaiorgelmuseum…De Arabier

draaiorgel De ArabierVandaag was ik in het museum Speelklok in Utrecht, een heel gezellig museum met allerlei draaiorgels en speelklokken. Hollandser kan het bijna niet, dacht ik….tot mijn aandacht werd getrokken door ‘De Arabier’, een draaiorgel in zeer goede staat uit 1925. Het is versierd met een mysterieuze Arabier, een zwoele dame, kamelen en palmbomen.

Het schijnt het bekendste draaiorgel van Nederland te zijn en ook ons koninklijk huis maakt er weleens gebruik van. De Westerse fascinatie met de Oriënt (waarin de naam en versiering van dit draaiorgel volgens mij past) is al eeuwenoud.

Al in 1798 stuurde Napoleon een heel team van 160 onderzoekers naar Egypte om dit exotische land tot in detail te beschrijven. Description de l’Egypt is hiervan het tastbare resultaat. Nog steeds wordt het boek hergedrukt. Deze fascinatie van het westen met de Oriënt en haar uitvloeiselen (denk aan het beeld van de harems, buikdansen en de eeuwige bloeddorstige Arabier in oude speelfilms) was voor Edward Said (1935-2003) de aanleiding om zijn baanbrekende werk ‘Orientalism’ (1978) te schrijven.  Meer weten? In dit filmpje komt hij zelf aan het woord:

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*