De vrouwen van de Arabische lente vallen in de prijzen

Vrouwen tijdens de Arabische LenteDe inzet van de vele vrouwen tijdens de Arabische lente gaat gelukkig niet onopgemerkt voorbij: de Nobelprijs voor de Vrede, de Sakharov Prize for freedom of thought en de Anna Politkovskaya Award gingen in 2011 allemaal naar Arabische vrouwen die een belangrijke rol spelen in de Arabische lente.

In de prijzen vielen:

  • Tawakkul Karman uit Jemen
  • Razan Zaitouneh uit Syrië
  • Asmaa Mahfouz uit Egypte

  • Tawakkul Karman (1979) uit Jemen ontving -samen met twee andere vrouwen- de Nobelprijs voor de Vrede. Zij kregen deze prijs voor hun niet-geweldadige strijd voor de veiligheid van vrouwen en hun inzet voor vrouwenrechten.  Tawakkul werd specifiek geprezen voor de leidende rol die zij op zich heeft genomen in de strijd voor vrouwenrechten en democratie in Jemen. Ze leidde vele demonstraties en zij werd het gezicht van de strijd in Jemen tegen president Saleh. Tawwakul is journaliste, politica en mensenrechtenactiviste.  Zij is de eerste Arabische vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen en de jongste persoon ooit.
  • Razan Zaitouneh (1977) uit Syrië won de Anna Politkovskaya Award. Met gevaar voor eigen leven gaf zij openheid over de situatie in Syrië via online media en in interviews met internationale pers, ondanks een verbod hierop door de regering. Haar website werd een van de belangrijke bronnen met nieuws over mensenrechtenschendingen in Syrië. Razan is mensenrechten advocaat en journaliste.
    De Anna Politkovskaya Award wordt jaarlijks toegekend aan een vrouwenlijke mensenrechtenactivist uit een conflictgebied en is vernoemd naar de Russische journaliste die in 2006 werd vermoord.
    Razan won dit jaar -samen met een aantal andere mensen uit de frontlinie van de Arabische lente- ook de Sakharov Prize van het Europees parlement.
  • Asmaa Mahfouz (1985) uit Egypte ontving mede de Sakharov Prize for freedom of thought van het Europees Parlement. Al sinds 2008 zet zij zich zeer actief in voor democratische veranderingen in Egypte. Haar oproepen via social media bereikten veel mensen en waren een aanzet tot de revolutie in Egypte.  In dit YouTube filmpje riep ze op om deel te nemen aan de eerste demonstraties op 25 januari 2011.

Hopelijk blijft er in 2012 net zoveel aandacht voor de belangrijke ontwikkelingen in de Arabische wereld. Zulke grote omwentelingen kosten tijd: kijk maar naar de Franse revolutie of de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. Lees ook dit artikel over wat we van de geschiedenis kunnen leren.

Zie ook:

Comments

  1. En wat een jonge vrouwen (ja, ik weet het is ook referentiekader…;)) allemaal. De nieuwe generatie staat op!

Speak Your Mind

*