Doc Show us Your Smile over toeristen uit de Golf in Oostenrijk

Na de première op 23 november 2019 van de korte documentaire Show us Your Smile was ik gevraagd om het nagesprek te voeren met regisseur Nicky Maas en producent Ilja Kok. De documentaire laat vakantievierende Golfarabieren in het Oosterijkse Zell am See zien.

Aanleiding voor deze documentaire was wat we in de interculturele communicatie ‘The Experience of Strangeness’ noemen. De regisseur trof tot haar verbazing veel Golfarabieren in dit Oostenrijkse vakantieoord aan. Iets dat niet directe paste in haar beeld van de ‘typische’ toerist die je daar zou verwachten. Ze ging op onderzoek uit, met deze korte documentaire als resultaat. Vrolijke beelden van sneeuwpret voor alle generaties en nationaliteiten, maar ook ongemakkelijke momenten waarin men wel erg ver van elkaar verwijderd lijkt. Met als dieptepunt de regels die de gemeente op enig moment opstelde, over kleding, afdingen en de vraag aan de Arabieren ‘to show us your smile’. Dit document riep echter zoveel weerstand op dat het na enkele maanden alweer uit de roulatie werd genomen.

In het nagesprek spraken we over wie deze mensen nu eigenlijk zijn, waarom het vrijwel onmogelijk bleek om medewerking te krijgen van de toeristen zelf (en welke rol het ontbreken van persvrijheid in de regio daarin speelt) en over universele waarden die alle mensen nastreven.

De documentaire is daarmee een goede conversation starter over de ‘ander’, universele waarden en elkaar leren kennen. Copper Views (de producent) ontwikkelt een lespakket bij de documentaire en er worden nog een aantal dialoogbijeenkomsten georganiseerd. En de documentaire wordt uiteraard ingezonden naar documentaire festivals wereldwijd. Ik ben benieuwd naar de verdere ontvangst van de documentaire en tot welke gesprekken de vertoning gaat leiden.

Tot slot, dit zijn echt mijn favoriete klussen: duiden van de Arabische wereld gerelateerd aan kunst en cultuur. Geweldig dus om hieraan bijgedragen te mogen hebben!

 

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*