Heerlijke Saudische film: Wadjda

WadjdaDe eerste lange speelfilm van een vrouwelijke regisseur uit Saudi- Arabië: zo wordt de film ‘Wadjda’ aangekondigd. Dat zegt natuurlijk nog niks over de kwaliteit, maar het was een feestje!

Wadjda is een meisje van 10 dat graag haar eigen ding doet in het conservatieve Saudi-Arabië. Onder haar zwarte abaya (lange jas) draagt ze zwarte All Stars, ze maakt armbandjes die ze verkoopt en ze speelt veel met haar buurjongen. Misschien niet allemaal even spannend volgens Nederlandse normen, maar in Saudi-Arabië dat bol staat van conservatieve opvattingen zoekt deze jongedame de grenzen regelmatig op.

Haar grote droom? Een mooie fiets waarmee ze tegen haar buurjongen kan racen. De traditie zegt echter dat meisjes niet mogen fietsen. Wadjda laat zich niet tegenhouden. Als ze een mooie fiets ziet staan bij de speelgoedwinkel, bedenkt ze een plan. Ze neemt deel aan een Koranwedstrijd, waarmee een mooie geldprijs te winnen is. Het meisje dat zich altijd afzette tijdens de koranlessen, gaat er vol voor, omdat dit de manier is om haar droom waar te maken.

Met veel humor geeft de film een mooi inkijkje in de Saudische cultuur en haar sociale codes. Het verrijkt ook je beeld van een cultuur waarvan ons beeld niet verder gaat dan bedekte vrouwen. Thuis kunnen de dames dragen wat ze willen en dat is een kant die we niet vaak zien. De film is geheel gefilmd in Saudi-Arabië, een land zonder filmtraditie. Meer achtergrondinfo over Wadjda.

De film draait deze week nog in het kader van Cinema Arabe en daarna op enkele plaatsen in Nederland, waaronder Amsterdam, Den Haag en Zwolle. Meer informatie over de film Wadjda en locaties. 

Zie ook:

Speak Your Mind

*