Kalimat…tijdschrift over Arab Thought and Culture

Kalimat Issue 06 CoverDe Arabische wereld een stukje dichterbij halen kan met het nieuwe kwartaalblad ‘Kalimat’. Het blad staat voor ‘Arab Thought and Culture’ en dat dekt de lading. Kalimat wil een vrijplaats zijn voor denkers en creatieven uit de Arabische wereld, bij gebrek aan ruimte in de landen zelf om zo vrij te opereren. Denk aan censuur, maar zeker ook aan sociale taboes die de Arabische wereld kent. Alle bijdragen zijn van mensen met Arabische roots: ‘by Arabs, for everyone’.

De eerste nummers verschenen online op de website van Kalimat Magazine. In de lente van 2012 verscheen het eerste nummer in hard copy. Wat een fijn blad om te lezen, er staan zoveel verschillende dingen in: kunst, cultuur, nieuwe media, mode, literatuur, interviews met interessante mensen. Het blad moet nog wel een beetje groeien -er zitten weleens artikelen tussen die ik niet geweldig geschreven vind- maar dat maakt het genoegen om zoveel leuks over de Arabische wereld bij elkaar te vinden er niet minder om.

Online Issue 3 van Kalimat Magazine bevat bijvoorbeeld een fotodocument van Cairo en Amman. In het fysieke issue 6 las ik een interessante reactie op Westerse feminstes die stellen dat vrouwen in de Arabische wereld harder moeten opkomen voor hun rechten. Elke samenleving heeft zijn eigen tempo, gebruiken en manieren en het moet uit de mensen zelf komen en niet opgelegd worden door het westen- stelt de schrijfster. Mooie cartoons ook van Khalid Albaih die in één krachtig beeld zijn punt weet te maken. Recent maakt hij deze cartoon naar aanleiding van de protesten in diverse islamitische landen tegen de film ‘Innocence of Muslims’.

Kalimat betekent overigens ‘woorden’ en is genoemd naar een gedicht van de Syrische dichter Nizar Qabbani. Later maakte de Libanese zangeres Majda Roumi ook een prachtig nummer van dit gedicht. Het lied verhaalt (uiteraard) over de liefde.

Hier staat het gedicht Kalimat, met vertaling.

Lees ook deze eerdere post over Majda Roumi, door gastblogger Leonie.

Terug naar het tijdschrift: er staan vier issues online. Als je daarna verkocht bent, kan je in hun webshop een abonnement nemen. Vergeet niet rond te kijken in de webshop, er is nog meer leuks.

Meer weten?

De online issues van Kalimat

De Kalimat webshop

Kalimat Bookshelf– ‘Kalimat’s thoughts on what’s good, and what’s not so good in the world of Arab books. ‘

Zie ook:

Speak Your Mind

*