2015 was een goed jaar voor erkenning van ontwikkelingen in de Arabische wereld. In 2011 (start van de Arabische revoluties) ontvingen verschillende vrouwen in de Arabische wereld prijzen voor hun inzet. Sindsdien was het wat stil op dit vlak. Lees meer over de prijzen in 2011.
2015 dus. Zowel de Nobelprijs voor de Vrede als de Sakharov Prize voor Freedom of Thought werden toegekend in de Arabische wereld.
De Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend aan het National Dialogue Quartet in Tunesië. Dit is een collectief dat zich inzet voor een brede democratie na de Jasmijn revolutie van 2011. De vier partijen vertegenwoordigen een breed geluid in Tunesië en hebben sinds de oprichting in 2013 de dialoog gevoerd en gefaciliteerd.
Kort gezegd komen de vier partijen uit de wereld van mensenrechten, advocatuur, werkgevers en de vakbonden. Hun gezamenlijke inzet voor een open dialoog is beloond met deze prestigieuze prijs. Feit is dat Tunesië op moment van schrijven (november 2015) de enige opbloeiende democratie is, na de omwentelingen in de Arabische wereld in 2011.
De Sakharov prijs van het Europese parlement werd toegekend aan de Saudische blogger Raif Badawi. Inmiddels helaas wereldberoemd vanwege de lijfstraf die hij in Saudi-Arabië toegekend kreeg: 1.000 stokslagen. En dat omdat hij kritisch zou zijn geweest over islam en geestelijken in zijn land.
Mensenrechten staan al lang onder zware druk in Saudi-Arabië. Deze prijs geeft erkenning voor een mensenrecht dat ook Badawi zou moeten kunnen ervaren. Hopelijk zorgt het er ook voor dat zijn casus on top of mind van de politiek en internationale gemeenschap blijft.
Kortom, zowel een opsteker als een stevige terechtwijzing….maar in elk geval volop aandacht.
nice. excellent positive news from the region