Arabische lente op IDFA.nl: goede documentaires online

Op de website van documentairefestival IDFA is een themaprogramma ‘Arabische lente’ samengesteld. Goede documDe hosts van Kalam Nawaementaires over de Arabische wereld, online te bekijken en meestal gratis. Hieronder een paar highlights die ik met plezier gekeken heb. Het aanbod wordt nog verder uitgebreid.

 • Beauty will save the world: over een internationale Miss verkiezing in Libië, in 2002. Een bizar verslag van 25 modellen die vanuit de hele wereld naar Libië komen, daar worden onthaald en helemaal opgaan in de contest, terwijl er ook hele andere dingen spelen. Zo zie je nog eens iets van Libië.
 • Dolls- A women from Damascus: over een jonge vrouw in Damascus die meer wil dan alleen maar thuis zijn voor haar kids. Afwisselend gemonteerd met fragmenten uit een interview met de marketingmanager over Fulla, laten we maar zeggen de Arabische barbie. De dame en de pop in een zelfde schuitje. Zie ook mijn eerder post over Fulla.
 • Satellite Queens: al jaren een favoriete documentaire van me, over de talkshow ‘Kalam Nawaem’ (=vrouwenpraat of zoete praatjes) waarin 4 sterke vrouwen taboedoorbrekend tv voor de gehele Arabische wereld (en via satelliet ver daarbuiten!) maken.

Zie ook:

Comments

 1. babette says

  Net Satellite Queens gekeken. Jij vertelde toch dat je de talkshow zelf ook kijkt? Is zeker niet ondertiteld te vinden of wel?
  Babette

 2. Leonie says

  De bovenste twee documentaires heb ik (nog) niet gezien, maar Sattelite Queens is een absolute aanrader!

Speak Your Mind

*