De Arabische wereld door de lens van Arabische fotografes

Les Femmes du Maroc © Lalla Essaydi/Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York De Arabische wereld is veel meer dan de dictators, onderdrukte vrouwen en fundamentalisten die de media ons graag laten zien. De regio kent ook een groeiende kunstscene, waaronder een aantal krachtige fotografes wiens werk in musea, galeries en op internet te bewonderen is. Eerder blogde ik ook al over moderne kunst uit de Arabische wereld en over het enige museum ter wereld met hedendaagse Saudische kunst: het Greenbox Museum in Amsterdam.

Graag breng ik het werk van drie Arabische fotografes naar voren. Ik put daarvoor uit het heel arsenaal aan kunstenaars uit de regio, er is echt nog zoveel meer te delen!

Het werk naast deze post is van Lalla Essaydi (Marokko, 1956) en komt uit de serie ‘Les Femmes du Maroc’. Essaydi heeft verschillende prachtige series gemaakt met vrouwen gehuld in witte lakens vol gekalligrafeerde teksten. Dit is haar manier om deze vrouwen een stem te geven. Ik vind haar foto’s zo krachtig en visueel aantrekkelijk, ik zou er graag een aan de muur hangen. Op de website van de Edwyn Houk Gallery zijn diverse series van haar werk te zien.

Reem Al Faisal is een Saudische prinses en fotografe. In haar werk -altijd zwart-wit- laat ze het goddelijke zien: zo maakte ze een prachtige serie over de bedevaart naar Mekka, maar ook zoekt ze naar het goddelijke in de mens zelf. Juist foto’s van Saudi-Arabië, een land dat moeilijk toegankelijk is voor buitenstaanders, vind ik heel boeiend omdat je zo toch een beeld kan krijgen van dit gesloten land. Enkele werken van Reem Al Faisal hangen in het Greenbox Museum in Amsterdam. Op Reem Al Faisal’s eigen website is haar werk ook te bewonderen.

Rula Halawani (Palestina, 1964) brengt de situatie in haar thuisland in beeld. Haar herinneringenen van een vredig heuvellandschap met kleine dorpjes strookt niet meer met de dagelijkse praktijk van bezettting door Israël. Door haar indringende foto’s krijg je een beeld van het leven in de bezette gebieden. Hier tref je veel van haar werk aan.

Op Inside the Middle East van CNN vond ik laatst een leuk stuk over upcoming artists uit het Midden-Oosten, waaronder ook weer een aantal fotografen, naast andere disciplines. Het stuk is hier te lezen.

Curator Rose Issa (Londen) heeft een prachtige boek over hedendaagse Arabische fotografie samengesteld, Arab Photography Now. Meer informatie tref je hier aan.

Laat me weten welke werken jou aanspreken!

Zie ook:

Comments

  1. Het werk van Lalla Essaydi mag bij mij ook zo aan de wand! Prachtig. Goed hoe je weer aandacht besteedt aan talent uit de Arabische wereld. Groetje, Melissa

Speak Your Mind

*