De sfinx in Caïro = net als de zak van Sinterklaas

Sfinx in GizehDe pyramides in Gizeh, Caïro (die drie mooie pyramides op een rijtje), worden ‘bewaakt’ door de wereldberoemde sfinx, Abul Haul in het Arabisch. Een sfinx is een mytisch figuur dat in verschillende culturen voorkomt, in de Griekse maar dus ook in de Egyptische cultuur. De Egyptische sfinx is half man, half leeuw en hij werd onder meer gezien als wachter. Naast deze sfinx in Gizeh staan er bijvoorbeeld ook sfinxen in Memphis (ook bij Caïro) en langs de toegangslaan bij de tempels van Luxor en Karnak. Het is niet helemaal duidelijk hoe oud de sfinx van Gizeh is, de ideeën daarover lopen uiteen. Tijdens mijn reizen door Egypte kom ik graag bij de pyramides en even rustig zitten bij die imposante sfinx is vaste prik. Deze twee vermakelijke verhalen horen voor mij altijd bij de sfinx.

Kleine Egyptische kindjes die stout zijn, krijgen te maken met Abul Haul: ‘Pas op, anders komt Abul Haul je halen’ . Ik zie direct een vergelijking met onze sinterklaastraditie en stoute kindjes die in de zak mee naar Spanje moeten. Gelukkig is het in beide culturen niet nodig om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan…

Obelix breekt de neus van de SfinxBij de kapotte neus van de sfinx moet ik ook altijd denken aan dat verhaal van Asterix en Obelix: ‘ Asterix en Cleopatra’. Obelix klimt op de sfinx en als hij bijna boven is, breekt de neus af, omdat hij erop is gaan staan. De souvernierverkopers gaan vervolgens aan de slag met hamer en beitel om de souveniers ook aan de herschreven geschiedenis aan te passen. En daarmee gaat de sfinx met een gebroken neus de geschiedenis in.

Via deze website krijg je een prachtige 360 graden indruk van die beroemde Egyptische sfinx. Enjoy!

Zie ook:

Speak Your Mind

*