Fijn suikerfeest!

Eid Mubarak van GalleryHeart.comMiljoenen moslims vieren deze dagen het einde van de Ramadan. De vastenmaand wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest, ook wel Eid El Fitr of Şeker Bayramı genoemd. Het is een echt familiefeest dat drie dagen duurt. Samen eten, bij elkaar op bezoek gaan, cadeautjes voor de kindjes en veel zoetigheid (vandaar ook de bijnaam ‘Suikerfeest’). Een beetje zoals de Nederlandse kerst dus. Mensen wensen elkaar ‘Eid Mubarak’: een gezegend feest. Ook zijn er de bijbehorende (e-)kaartjes, zoals naast deze post.

Ramadan is de negende maand van het islamitische jaar en is de maand waarin het overgrote deel van de moslims van zonsopgang tot zonsondergang vast. Dat betekent geen eten, geen drinken, niet roken en ook geen seks. Na het breken van het vasten (‘s avonds laat dus in deze zomermaanden) wordt er gezamenlijk gegeten. Vaak wordt het vasten gebroken met dadels omdat de profeet Mohammed zo het vasten verbrak. En daarna allerlei heerlijk eten. Verder is het ook de maand van de nieuwe soapseries: gezellig met zijn allen een maand lang samen kijken.

De maand Ramadan is bedoeld als een maand van bezinning, want volgens de islam reinigt het vasten de ziel. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. De islamitische kalender is ongeveer 11 dagen korter dan de zonnekalender waarvan we in Nederland gebruik maken. Dat betekent dat de Ramadan is 2013 eerder begint, namelijk op of rond 9 juli 2013.

Eid Mubarak!

Meer weten over Ramadan

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*