Film: Tunesische Hedi moet kiezen tussen traditie en vrijheid

hediVorige week bezocht ik de persvoorstelling van de Tunesische film ‘Hedi’. De film geeft een mooi beeld van de 25- jarige Hedi die laveert tussen traditie en vrijheid.

Hedi werkt als vertegenwoordiger voor Peugeot en staat op het punt te trouwen met een vrouw die hem niet echt raakt. Zijn moeder heeft alles bedacht en geregeld en ze duldt geen tegenspraak. Economisch gaat het niet goed met Tunesië. Na de onrust van de Arabische lente en verschillende aanslagen blijven toeristen weg, met alle economische gevolgen van dien. Dan wordt Hedi -vlak voor de bruiloft- naar badplaats Mahdia gestuurd om daar te proberen nieuwe klanten voor Peugeot te werven. Al gauw valt hij als een blok voor de vrijgevochten en sprankelende Rim, die als animatrice werkt in een enorm -maar bijna verlaten- hotel. Hedi ontdooit en moet kiezen: volgt hij de traditie of gaat hij voor de vrijheid?

Mooi gefilmd en een realistisch verhaal, tegen de achtergrond van het Tunesië van nu. Ook zeer herkenbaar uit de Arabische wereld: dat balanceren tussen wat de familie wil en wat je eigen dromen en ideeën zijn.

Wat viel me verder nog op?

– De levenshouding van Rim wordt mooi verwoord als Hedi vertelt dat het zijn droom is om ooit zijn cartoons (die hij als hobby tekent) uit te geven. Rim zegt ‘Dat is geen droom, dat is een voornemen.’

– Taal is Tunesische Arabisch, een dialect. Frans is de tweede taal van Tunesie en dat merk je ook goed in dit dialect. Mooi voorbeeld: als men vraagt: ‘hoe gaat het?’ zegt men: ‘Ça va inti?’ Ça va = Frans en inti= Arabisch.

– Tijdens de dagen samen in Mahdia gaan Rim en Hedi naar een traditioneel feest, een hizb. Er wordt intensief getrommeld en gedanst op straat en ze raken bijna in trance. Sterk contrast met de bruiloftsspanning thuis waar moeder en broer keihard werken om alles tot in de puntjes georganiseerd te krijgen.

– Tot slot nog een opmerking over de opkomst bij deze landelijke persvoorstelling. We waren daar met zijn vijven. Jammer dat zo’n mooie film zo weinig initiële aandacht krijgt. Ik bied me graag aan om op freelance basis over films uit de Arabische wereld te schrijven 😉

De moeite waard: ‘Hedi’, in de bioscoop vanaf 3 november 2016.

Zie ook:

Speak Your Mind

*