Taboedoorbrekende roman ‘Het Yacoubian’

Het Yacoubian/ toestemming van uitgeverij MouriaCultuur vindt ook zijn weerslag in boeken. Een heerlijk boek van Egyptische hand is ‘Het Yacoubian’. De Egyptische tandarts Alaa Al Aswany schreef hiermee in 2002 een bestseller, die vanuit het Arabisch in meer dan dertig talen is vertaald. De roman deed veel stof opwaaien in de Arabische wereld, onder andere door de openheid over homosexualiteit en de maatschappij-kritische toon (corruptie en sociale taboes).

Het verhaalt over het Yacoubian, een appartementengebouw in het hart van Caïro, neergezet rond 1930. Toen woonden er enkel rijken en hoogwaardigheidsbekleders met hun gezin. In 1990, aan de vooravond van de Golfoorlog, is het de woning van vele gezinnen, appartementen zijn opgedeeld en in de hutjes op het dak (vroeger alleen voor opslag gebruikt) wonen ook hele gezinnen.

Dit overvolle gebouw is een mooie metafoor voor de Egyptische samenleving. Ook is het de perfecte setting voor een ontluikende liefde tussen twee jonge mensen, de uiteindelijke radicalisering van een van beiden, een bemiddelde homo die in het homofobe Egypte zijn weg probeert te vinden en een rijke zakenman die vooral achter de vrouwen aanzit en door zijn zus uit zijn eigen appartement wordt gezet. Veel verhaallijnen die af en toe samen komen en dan weer hun eigen weg gaan.

Het klinkt een beetje soapie en dat is het ook wel, maar ik denk dat je dat vanzelf krijgt als je zo dicht op elkaar woont. In 2006 werd er een film van dit boek gemaakt (Engels ondertiteld). Mooi in beeld gebracht was het leven van de bemiddelde homo. Dit boek staat bekend als taboe-doorbrekend binnen de Arabische hedendaagse literatuur met betrekking tot homosexualiteit en de film maakte dat duidelijk zichtbaar.

Het boek gaf me wel veel meer ‘Het Yacoubian’-gevoel, het gebouw als bindende factor. In de film merkte je weinig van het gebouw waar iedereen in woont en daardoor staan de verhaallijnen losser van elkaar.

Alaa al Aswany was zeer betrokken bij de revolutie in Egypte begin 2011. Hij stond elke dag op Tahrir. Zijn kritische schrijfselen worden ook nu nog gretig gelezen. Op 14 juni 2012 roept Al Aswany op tot een boycot van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in een helder onderbouwd verhaal.

Hoewel dus geen nieuw boek, het is echt de moeite waard om het boek te lezen (Nederlands, Engels) en eventueel ook de film te zien (ondertiteld in het Engels).

De roman ‘Het Yacoubian’ is te bestellen via Bol.com.

De film ‘The Yacoubian Building’ is online te bekijken (niet ondertiteld) of te bestellen via Amazon.com.

Meer lezen over het verhaal achter Het Yacoubian.

Zie ook:

Comments

  1. Babette says

    Klinkt erg goed. Zet ‘m op mijn leeslijstje erbij 🙂

  2. Leonie says

    Absoluut lezen Babette, het is echt een leuk boek!

Speak Your Mind

*