Internationale Vrouwendag in de Arabische wereld

International Womens DayOok de Arabische wereld viert Internationale Vrouwendag 2013, zij het beperkt en in specifieke kringen.

Als je op International Womens Day in de database zoekt, dan tref je in Jordanië het AAT festival: kunst, cultuur, optredens en debatten. Aan de basis van dit festival staat onder meer performer Lana Nasser. Een bijzondere, sterke vrouw die door middel van kunst aandacht vraagt voor maatschappelijke kwesties, waaronder de positie van vrouwen. Lees hier mijn eerdere post over Lana Nasser.

In Egypte tref je een aantal dingen aan, waaronder een bijeenkomst nabij de pyramides van Gizeh…georganiseerd door een Nederlandse. Ook kortingsacties voor vrouwen… kortom, slimme marketing.

De cosmopolite Emiraten (Dubai, Abu Dhabi) organiseren meer ter gelegenheid van 8 maart. Onder meer de jaarlijks terugkerende Global Women Leaders Conference.

Ik trof ook een leuk verhaal over de eerste vrouwelijke taxichauffeur van Fes, een stad in Marokko. Ze vertelt hierin welke obstakels ze moest overwinnen. Man en familie die tegen waren, maar ook de autoriteiten die haar geen toestemming gaven, alleen omdat ze een vrouw was. Maar het kwam dus goed, na 8 (!) jaar strijd.

Tenslotte nog een mooie initiatief vanuit de Verenigde Naties (UN Women) ter gelegenheid van 8 maart 2013. In een co-productie van 20 zangeressen uit verschillende landen in de wereld is het nummer ‘One Woman’ opgenomen. Het is een schreeuw om aandacht voor gelijke rechten. De tekst is gebaseerd op verhalen van vrouwen. Ook een Egyptische zangeres, Cherine Amr, zingt mee. Meer informatie over ‘One Woman’ en een link naar het nummer tref je hier.

Meer aandacht voor de rechten van vrouwen is dus zeker nog welkom. Niet alleen op 8 maart, maar altijd.

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*