Lubna Olayan: machtige zakenvrouw in de Golf

Lubna OlayanEen sterke vrouw, vandaag uit de zakenwereld in de Golf. Lubna Olayan is CEO van het Saudische Olayan Financing Company, een familiebedrijf opgezet in 1947 door haar vader. Het bedrijf is een conglomeraat van bedrijven die actief zijn op verschillende terreinen; onder meer in distributie, fabricage, diensten en investeringen. Het bedrijf is zowel lokaal als regionaal actief en is een belangrijke speler in de zakenwereld in de Golf.

In 2004 was Lubna Olayan de eerste vrouw die op een gemengde conferentie in Saudi-Arabië het publiek toesprak, tijdens het Jeddah Economic Forum. Saudi-Arabië kent nog altijd een strikte scheiding van de seksen, daarom was dit zo bijzonder.

Tijdens haar speech riep ze op tot een land waar “any Saudi citizen, irrespective of gender who is serious about finding employment, can find a job in the field for which he or she is best qualified, leading to a thriving middle class and in which all Saudi citizens, residents or visitors to the country feel safe and can live in an atmosphere where mutual respect and tolerance exist among all, regardless of their social class, religion or gender.”

Verder is zij bestuurslid van de Arab Thought Foundation. Deze denktank focust zich op uitdagingen die de Arabische wereld kent. Ook zit zij in het bestuur van Alfanar. Dit is een filantropische instelling die organisaties ondersteunt die komen met innovative en lange termijn oplossingen voor problemen in achtergestelde gebieden. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs, economische kansen voor vrouwen en mensenrechten.

Lubna Olyan is dus zakelijk succesvol én ze zet zich volop in voor maatschappelijke zaken. Dit zie je vaak in de islamitische wereld, omdat moslims het als een plicht zien om hun succes ook tot maatschappelijk nut te maken.

Door haar grote inzet en netwerk is het dus niet verbazingwekkend dat Lubna Olayan op de derde plaats stond in de Arabian Business 100 Most Powerful Arab Women 2012. Ik ben benieuwd hoe ze het in de lijst van 2013 zal doen.

Zie ook:

Speak Your Mind

*