Souad Al Shammari vecht voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië

Souad al ShammariHet is tijd om weer een bijzonder Arabische vrouw te porteren op mijn blog. Er zijn zoveel vrouwen die op hun eigen manier bijdragen aan de emancipatie van vrouwen, ook in de Arabische wereld.

Souad al Shammari is zo’n sterke vrouw. Zij strijdt al jaren voor de rechten van vrouwen in haar thuisland, Saudi-Arabië. Een pittige strijd, want in het oerconservatieve land zijn er nog steeds veel mensen die vrouwen en mannen niet als gelijken zien. Als vrouw in Saudi-Arabië mag er veel niet: autorijden, alleen reizen, stemmen. Om nog maar niet te spreken over de ongeschreven regels. Genoeg dus om voor te strijden.

Haar werk is gevaarlijk: ze wordt altijd in de gaten gehouden, leeft in angst om haar kinderen en wordt vervloekt door de machtige geestelijkheid. Tegelijkertijd is ze invloedrijk. Ze haalt de media met bijvoorbeeld de campagne om vrouwen te laten autorijden (Women2Drive) . Ook richtte ze mede de Saudische Liberalen op, als tegengeluid voor de religieuze hardliners.

Femke Halsema interviewde Souad voor haar serie: ‘Seks en de Zonde’. Kijk hier de aflevering terug. Haar persoonlijke beweegredenen zijn heel aangrijpend. Kijk dus vooral deze aflevering!

Op de site van de Correspondent beschrijft Femke Halsema het ingewikkelde traject om Souad te kunnen interviewen en de lange arm van Saudi-Arabië buiten haar landsgrenzen.

Over ongeschreven regels waar een meisje in Saudi-Arabië mee te maken krijgt, gaat de film Wadjda. Ik schreef deze post over Wadjda.

 

Zie ook:

Comments

  1. babette says

    Ik ga zo kijken. Goed artikel ook van Femke Halsema op de Correspondent! Ben jij lid?

    • Nee, ben geen lid maar dit artikel kon ik wel bekijken. Goede stukken komen er vandaan, interessante bron vind ik.

Speak Your Mind

*