Mijn kennismaking met Arabische muziek: Amr Diab

Amr DiabMijn eerste kennismaking met Arabische muziek was met de muziek van Egyptische volkszanger Hakim in de bus van Aswan naar Abu Simbel. Ik herinner me alleen nog ‘uliluli’, geen idee of hij dat echt zong.  Echt verkocht was ik toen ik voor het eerst Amr Diab hoorde: Egyptische zanger (1961) die al sinds 1983 aan de top staat qua muziek, in de gehele Arabische wereld. Heel veel albums verkocht en prijzen gewonnen. Het zijn allemaal zwijmelnummers, over de liefde, over haar ogen, over de maan, dus voor de diepgaande tekst hoef je het niet te doen, maar het klinkt allemaal zo lekker.

Zijn muziek is het beste te omschrijven als een mengeling van Arabische en Westerse invloeden. Bijvoorbeeld spaanse gitaren of de samenzang met een Griekse zangeres. Internet staat er vol mee, hierbij een paar voorbeelden:

  • Habibi. ‘Mijn schatje’ en voor mij nog altijd hét nummer waaraan ik denk bij Amr Diab.
  • Albi. ‘Mijn hart’ samen met (Cheb) Khaled gezongen, de Algerijnse rai zanger (een geweldige zanger trouwens, en wat een heerlijk nummer ‘Aisha’).
  • Ana bahibak aktar. ‘Ik hou meer van jou’ samen met de Griekse zangeres Angela Dimitriou.
  • Laili Nahary. ‘Dag en nacht’, ook weer over de liefde, de clip spreekt voor zich.

Meer weten over Amr Diab.

Zie ook:

Comments

  1. Aicha kan ik me idd nog goed herinneren van de Haagweg! Mijn zus had het ooit ook over een zangeres die zij zo goed vond. Soumia oid? Ik zal haar eens vragen.

Speak Your Mind

*