In de ban van Arab Idol

Arab Idol Mohammed AssafTalentenjachten zijn niet alleen in Nederland populair, ook de Arabische wereld is fan. Dit weekend houdt men de adem in: wie wordt de winnaar van Arab Idol 2013?

Er zijn nog drie kandidaten: Farah Youssef (Syrië), Ahmed Gamal (Egypte) en Mohammed Assaf (Palestina). Zeer populair is de charismatische Mohammed Assaf (22 jaar) uit Gaza. Hij heeft een prachtige stem en de goede uitstraling. “Assaf is competing to raise the profile of Palestine and Gaza. I support him and am proud he’s from here,” is wat een jonge Palestijnse zegt tegen Your Middle East. Zijn  Facebook pagina staat vol met Vote #3, zijn nummer in de stemming.

Kijk eens op YouTube voor zijn video’s, zowel in het Arabisch als in het Engels. Ik ga overigens voor zijn Arabische songs, want daar past zijn stem beter bij, vind ik. Google zijn naam eens en zie wat er veel over hem geschreven is. De beweging die hij op gang heeft weten te brengen is enorm en lijkt me een taaie noot voor zijn tegenstanders om te kraken.

De andere twee hebben uiteraard ook een goede performance en een mooie stem. Zie hier een video van Farah Youssef en hier van Ahmed Gamal. Dat wordt dus spannend dit weekend!!

Arab Idol‘ is de opvolger van ‘Super Star’, een talentenshow die sinds 2003 door MBC werd uitgezonden. Het is gebaseerd op het format van Engelse Pop Idol, een format dat in Nederland ook bekend is. Een heel andere talentenshow was ‘Dichter voor miljoenen’ waar mensen met zelf geschreven en voorgedragen gedichten hun talenten toonden. Dit programma trok enkele jaren geleden al veel fans. De dappere Saudische Hissa Hilal trok veel stemmen met haar gedicht en voordracht. In niqab, met uiterst krachtige woorden. Dit is de voordracht door Hissa Hilal, onder in de comments staat de vertaling.

Maar nu dus eerst terug naar Arab Idol. Ik ben benieuwd wie er wint!

Naschrift: en inderdaad, op 22 juni werd Mohammed Assaf de winnaar van Arab Idol! Palestina ontplofte bijna van de feestende mensen, genietend van deze overwinning. Assaf is hun held en dat heeft de wereld geweten. Alle media stonden er vol mee: CNN, BBC, Twitter en Facebook. Ook de Nederlandse media deden mee: NOS journaal, Volkskrant, NRC….aandacht te over voor deze overwinning.

Zie ook:

Speak Your Mind

*