Sterke vrouw Nawal El Sadaawi

Nawal El SaadawiZe is al over de tachtig, maar nog altijd strijdvaardig: ik heb het over de Egyptische Nawal El Sadaawi (1931), een echte sterke vrouw! Ze werd opgeleid als gynaecologe en is zeer actief als schrijfster, politiek activiste en feministe. Dit jaar zagen we haar weer meer in de media, naar aanleiding van de revolutie in Egypte. Ze protesteerde mee met de betogers op het Tahrir plein en gaf haar ongezouten mening, zoals in dit filmpje waarin ze vertelt dat het regime van Mubarak mensen betaalde met een kip en 50 pond om betogers te slaan. In een ander interview vertelde ze dat ze het nog steeds als haar rol ziet om mensen bij elkaar te brengen: het platform te bieden.

In een interview met de Guardian uit juli 2011 geeft zij haar visie op de revolutie: “het hoofd [Mubarak] is weg, maar het lijf [zijn getrouwen] is er nog”. Ze blijft hoopvol, want ze droomt al van deze revolutie sinds ze 10 jaar is. Hier is ze zelf aan het woord.

In haar werk stelt zij continu de positie van vrouwen aan de orde: prostitutie, vrouwenbesnijdenis, het recht op scheiden maar ook hun positie binnen het huwelijk. Veel van haar boeken zijn ook in het Nederlands vertaald en interessant om te lezen om een beter beeld te krijgen van haar ideeën. Wegens haar sterke mening is zij regelmatig in aanvaring gekomen met het regime. Daarnaast werd zij bedreigd door islamitsche fundamentalisten waarna zij voor een aantal jaar naar de VS vertrok.

Ik ben zeer onder de indruk van wat deze vrouw heeft gedaan, en van de onderwerpen die zij bespreekbaar heeft gemaakt. Er is nog een lange weg te gaan, maar zij heeft in elk geval een geweldige bijdrage geleverd.

Meer lezen over Nawal El Sadaawi

Zie ook:

Comments

  1. Leuke post wederom! Een bijzondere vrouw.

  2. Kijk, daar is ze dan. Top!

Speak Your Mind

*