Vlijmscherp Tunesisch theater over macht

El Hamra 2- kleinIn het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.

Het stuk ‘Monstranum’s’ is een aanklacht tegen de machthebbers. Wie dat dan ook zijn: dictator Ben Ali of de huidige islamitische regering. Macht corrumpeert en degene die op ‘de stoel’ zit heeft alle touwtjes in handen.

Het stuk gaat ook over de Arabische lente. Wat begon als illusie -in broederschap- is steeds meer een desillusie geworden. De journalisten die in de tijd van Ben Ali lovende stukken over het regime schreven, doen dat nu over de huidige regering. Kortom, er is niks veranderd.

Of, zoals een van de acteurs zei: ‘Ik mis het Tunesië van de groenteman die een bordje op zijn vrachtwagen hing: “voor wie geen geld heeft”‘

‘Ik mis het Tunesië van 14, 15, 16, 17, 18 januari 2011. ‘

‘Ik mis de revolutie.’

‘Ik mis mezelf.’

El Hamra 1In het nagesprek met de regisseur zei een Tunesische dame uit het publiek: ‘Monsieur, vous etes un monument’. Ik sluit me daarbij aan, want ik vind het ongelooflijk knap wat deze groep onder zijn leiding neer heeft gezet. Het El Hamra theater blijf ik zeker volgen, wat een ontdekking!

El Hamra theater uit Tunis is een broedplaats van talent. Regisseur Ezzeddine Gannoun bouwde in 1987 een oude bioscoop om tot het El Hamra theater. Sindsdien is dit de plek voor geëngageerd theater. Bovendien heeft het theatermakers de kans gegeven zich te ontwikkelen.

Het Dancing on the Edge Festival is een tweejaarlijks festival dat kunst en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Nederland brengt.

Zie ook: