Vrijgevochten Joumana Haddad

Joumana HaddadIk ben zeer onder de indruk van een boek dat ik afgelopen dagen heb gelezen, van de Libanese schrijfster en dichteres Joumana Haddad (Beirut, 1970). Het origineel heet ‘I killed Sheherazad’, maar ik heb lekker lui de vertaling gelezen: ‘Hoe ik Sheherazade heb vermoord’. De ondertitel is ‘Bekentenissen van een boze Arabische vrouw’ en boos is ze! Ze heeft me echt geraakt met haar boodschap (of eigenlijk: boodschappen, want ze deelt zoveel). Toen ik aan mensen in mijn omgeving wilde vertellen over dit boek, merkte ik dat ik het moeilijk kon verwoorden. Maar ik ga toch een poging doen, want als je een andere kijk op de Arabische wereld vanuit vrouwelijk perspectief wilt hebben, dan is dit je kans!

Een andere kijk

Joumana Haddad vertelt haar eigen verhaal; over haar leven als schrijfster, dichteres, als vrouw, als Arabische, als Libanese en vooral als vrijgevochten vrouw.  Ze heeft dit boek geschreven als tegenwicht tegen de eeuwige verhalen over vrouwen in de Arabische wereld; onderdrukt, niet vrij en niet in de gelegenheid om hun positie te verbeteren en ze haalt uit naar het slachtofferschap van vrouwen.

Zij vertelt hoe ze is opgegroeid binnen het streng katholieke milieu van haar jeugd, wie haar gevormd heeft, wat ze denkt, wat haar bezighoudt en dus hoe zij in het leven staat (zeer vrij en ondernemend). Ze haalt veel inspiratie uit literatuur en ze lardeert haar verhaal dan ook met citaten van Arabische en westerse schrijvers (m/v) en geeft dus en passant een waslijst aan interessante Arabische dames en hun gedachtes.

Boekomslag Hoe Ik Sheherazade heb vermoord

Erotisch magazine

In 2008 richtte ze het eerste erotische tijdschrift in de Arabische regio op: Jasad (lichaam in het Arabisch) en ze schrijft ook nog eens prachtige gedichten. Op haar eigen website kan je ze in Engelse vertalingen vinden. Lees bijvoorbeeld het gedicht I am a woman.

Omdat ik zo genoten heb van haar boek, heb ik Joumana Haddad een email gestuurd om haar te complimenteren met haar boek. Daar kreeg ik zo’n leuke en persoonlijke reactie op; geweldig waar gedeelde ideeën toe kunnen leiden!  In januari 2012 sprak Daphne Bunskoek met Joumana voor het programma Gesprek op2. Een boeiend interview met een vrouw met een boodschap.

Haar boek ‘Hoe ik Sheherazade heb vermoord’ is online te koop via verschillende websites.

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*