Handelsstad Palmyra op de oude zijderoute

PalmyraIn Syrië, dat we nu vooral kennen van de opstanden die met harde hand worden neergeslagen, is heel veel prachtigs te zien. Goed om daar ook weer eens oog voor te hebben, naast alle beklemmende berichten die ons via de media bereiken. Palmyra ligt in het midden van dit uitgestrekte land en was een belangrijke handelspost op de beroemde zijderoute die van de klassieke oudheid tot in de middeleeuwen de belangrijkste verbinding was tussen oost (China/Azië) en west (Middellandse zeegebied). Zo’n handelspost spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding van bewoners van handelsland bij uitstek -Nederland.

Onder de Romeinen bereikte dit handelscentrum haar hoogtepunt en ook haar naam stamt uit die tijd. De Romeinen noemde de handelspost Palmyra verwijzend naar de palmoase waarin de handelspost ontstond; Syriërs zelf noemen de stad Tadmur (wonder). Palmyra heeft als bijnaam ‘Stad van Duizend Zuilen’ en dat is logisch als je alle mooie overblijfselen ziet.

Tegenwoordig is het een prachtige opgraving, middenin de uitgestrekte woestijn. Omdat het terrein zo uitgestrekt is en het aantal bezoekers beperkt, heb je snel het gevoel helemaal alleen te zijn op deze historische plek. Ik denk met genoegen terug aan de tuin nabij de opgraving waar we heerlijk koele drankjes dronken, voor en nadat we de site op gingen. Boven de opgraving uit tornt een Arabisch burcht uit de 16 eeuw waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt, zeker rond zonsondergang. Palmyra staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Syrië in het algemeen is een prettig land om te reizen. De mensen zijn gastvrij, heten je van harte welkom waar je ook komt en er is enorm veel te zien. Ik hoor vaak van mensen dat het ze een eng land lijkt, terwijl ik gelijktijdig van mensen hoor die er geweest zijn dat het een geweldig land is om te bezoeken. Het eeuwige dubbele gezicht van deze regio: onbekend maakt echt onbemind, jammer!

Ben jij in Syrië geweest? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Zie ook:

Comments

  1. Las dit op de nrc site, en moest gelijk aan je post denken: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/06/de-mooie-kant-van-syrie.

    Jammer dat deze kant zo onbekend blijft inderdaad…

Speak Your Mind

*