De Palestijnse zaak in een krachtig beeld: Hanzala

Hanzala25 jaar geleden -op 29 augutus 1987- stierf Naji Al Ali, Palestijnse kunstenaar, nadat hij in Londen was neergeschoten. Naji Al Ali was de geestelijk vader van Hanzala, een belangrijk symbool voor de Palestijnse strijd. Zijn ‘zoon’ Hanzala is een arm en lelijk jongetje van 10 jaar oud dat opgroeit in een vluchtelingenkamp. Overigens net als zijn ‘vader’ die vanaf zijn 10e in een Libanees vluchtelingenkamp opgroeide.

De cartoons van Hanzala leggen in één krachtig beeld een onderwerp helder, ironisch en soms pijnlijk uit. Zoals in de cartoon naast deze post. Op de Hanzala website staan nog veel meer cartoons. Hanzala verscheen tussen 1975 en 1987 in duizenden cartoons, veelal met zijn rug naar de lezer toe, alsof hij alleen maar getuige is van de situatie.

Een Palestijnse vriendin vertelde me dat de cartoons van Hanzala in haar jeugd vaak gebruikt werden om politieke issues uit te leggen. Een vraag die zij als jong meisje had, was waarom we Hanzala’s gezicht niet zien. De uitleg van Al Ali is dat we het gezicht van Hanzala pas zullen zien als hij terugkeert naar zijn eigen land: Palestina.

Hanzala- Arab regimesIk vroeg me ook af of Hanzala nog steeds leeft onder de Palestijnen. Onder het ontwikkelde en belezen gedeelte van de bevolking leeft Hanzala zeker nog, volgens dezelfde vriendin. Echter, voor het overgrote deel van de bevolking is Hanzala gewoon iets dat er is, zonder echt inhoudelijke betekenis. Dit terwijl Al Ali met Hanzala juist heeft geprobeerd de Palestijnse zaak breder bekend te maken. De politieke stubbelingen tussen Hamas en Fatah hebben de aandacht afgeleid van de daadwerkelijke Palestijnse zaak: namelijk een thuis voor de Palestijnen. “Initially, Hanzala was a main and rich source speaking about Palestine, currently talking about Hanzala seems something related to the past more than present, which is very painful.”

Op internet is veel informatie te vinden over Hanzala en zijn geestelijk vader:

 

 

 

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*