Nada Ahmed strijdt voor vrijheid en onafhankelijkheid

Nada AhmedOp Internationale Vrouwendag (8 maart) zet ik graag weer een sterke vrouw in de Arabische wereld in de spotlights.

Nada Ahmed is eind twintig, opgeleid als orthopedagoog en Egyptische. Ze groeit op in een gelovig gezin met strikte regels. Nada wil vrij zijn en haar eigen keuzes maken. Na de revolutie van 2011 maakt ze zich steeds verder los en besluit ze haar droom na te jagen: theater voor kinderen maken. Ze houdt met allerlei baantjes het hoofd net boven water, woont op verschillende plekken en ontmoet Mahmoud die ze haar grote liefde noemt. Mahmoud blijkt uiteindelijk echter toch niet zo open minded te zijn dat hij om kan gaan met deze vrijgevochten dame.

In de prachtige documentaire die over haar werd gemaakt, ontstaat het beeld van een worstelende vrouw voor wie het essentieel is haar eigen lijn te kunnen volgen. Wat nog niet zo makkelijk is in een cultuur waarin het woord van ouders wet is en waar vrouwen niet altijd alle vrijheid hebben.

In haar theaterstuk ‘De vijver van de Kikkers’ leren de kinderen over democratie en verkiezingen: waar staat het voor en wat kan je er zelf mee. Dit is haar manier om de waarden van de Egyptische revolutie te borgen. Deze generatie groeit op in een samenleving die wakker aan het worden is, aldus Nada. Een belangrijke drijfveer om zich in te blijven zetten, hoe moeizaam soms ook.

De documentaire heet Nada’s Revolutie en is hier te bekijken.

 

 

 

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*