Persepolis: opgroeien tijdens de Iraanse revolutie

Ik maak een uitstapje naar Iran. Dat is wel geen Arabische wereld (er wordt daar namelijk geen Arabisch gesproken, maar Farsi/Perzisch wat hetzelfde alfabet gebruikt als het Arabisch, maar grammaticaal totaal anders in elkaar zit) maar het is een zeer boeiend land in de regio en een onlosmakelijk deel van het Midden-Oosten. Fijn zo’n eigen blog, kan je nog eens een uitstapje maken 😉

Recent las ik een bericht dat in Tunesie conservatieve moslims het gebouw van een televisiezender wilden aanvallen omdat deze zender de film ‘Persepolis’ zou uitzenden. Deze prachtige animatiefilm uit 2007 van Marjane Satrapi vertelt haar verhaal als opgroeiend persoon tijdens en na de revolutie in Iran. In de film heeft de jonge Marjane een gesprek met God, wat deze mensen in het verkeerde keelgat schoot. Binnen de islam is het namelijk niet toegestaan om een voorstelling van god te maken, terwijl zo’n gesprek wel een erg menselijke weergave is van het contact.

Dit bericht bracht mijn gedachten bij het boek (dat was er eerst) en daarna de film. Zo prachtig gemaakt en een boeiend verhaal. De eerste keer zag ik de film in de Engelse versie (het origineel is Frans). Nog steeds halen we thuis een scene uit deze versie aan. De jonge Marjane roept aan het begin van de revolutie luidkeels: ‘Down with the Shah’ met opgeheven vuist waarna haar moeder haar tot stilte maant. Daarna maakt ze zich klein en fluistert ze: ‘Down with the Shah’.

Als je de film kan zien: doen!!  Dit is de trailer, met daarin het Franse origineel van ‘Down with the Shah’.

 

Zie ook:

Speak Your Mind

*