Transit Cities

Cinema Arabe vindt deze weken plaats op vier plaatsen in Nederland. Dat wilde ik uiteraard niet missen, dus samen met vriend en filmkenner in Rialto naar Transit Cities, een Jordaanse film. Een jonge vrouw keert na jaren VS terug naar haar geboorteland Jordanië. Zij is veranderd, het land is veranderd maar zullen ze elkaar toch  weer vinden?


Interessant vond ik het om te zien hoe de botsing in beeld werd gebracht tussen de collectiviteit van de cultuur en de wensen van de individuele persoon. Arabische culturen kenmerken zich door collectiviteit; het grote geheel (de familie, de stam, de clan) is het belangrijkste en de individuele wensen zijn daaraan ondergeschikt. Na vele jaren in de VS, heeft hoofdpersoon Leila zo haar eigen wensen en ideeën -en bovendien uit  zij die ook nog eens- en die stroken vaak niet met die van haar familie.

Omdat dit de Nederlandse première was, was de hoofdrolspeelster, Saba Mubarak, ook aanwezig. Zij beantwoordde naderhand vragen uit het publiek. Bij mij blijft het plaatje hangen van een jonge, goed opgeleide vrouw die goed weet wat er in de wereld gebeurt. Iemand vroeg hoe Nederland kan helpen in deze tijden van opstanden in de Arabische wereld. Saba antwoordde: ‘By not judging.’  Zij legde uit dat een open vizier en geen vooringenomen mening zo belangrijk is voor mensen zoals zij, waarna zij aanhaalde hoe vaak zij stuit op vooroordelen.

Deze heerlijke avond sloten we dansend af, op de hipste Arabische hits. Dit smaakt naar meer, dus de volgende film op dit festival staat voor mij alweer gepland!

Zie ook de trailer van de film of kijk eens op de website van Cinema Arabe voor beschrijvingen van de films die t/m 8 juni 2011 op verschillende plaatsen in Nederland te zien zijn.

Zie ook:

Comments

  1. Hoi jah ik was ook bij deArabische film festival En heb de film 6.7.8 dat was een wrede film . Over vrouwen die seksueel misbruikt werden maar geen gerechtigheid kregen na een lang een strijd is het strafbaar gemaakt .wat de mooie aan de film was dat het om drie verschillende verhalen gingen maar toch bij elkaar zijn gebracht door hun gebeurtenissen de film zal me altijd bijblijven.

Speak Your Mind

*